"Voor Van der Poel is alles 1 groot spel, voor de rest "werkendag""

  Mathieu van der Poel

  Voor Mathieu van der Poel is de cross een speeltuin.

  De Belgische veldrijders en veldrijdsters zijn er niet in geslaagd het Nederlandse feestje op het EK in Rosmalen te verbrodden. Een momentopname of is er meer aan de hand, Michel Wuyts?

  Michel Wuyts keerde afgelopen zondag met gemengde gevoelens terug uit Rosmalen. "Deprimerend is een té groot woord, maar verheugend kunnen we de prestaties van de Belgen ook niet noemen."

   

  "Dat komt omdat we gewoon zijn om telkens met een berg medailles naar huis te komen. Die hadden we nu ook, maar niet 1 keer goud. Dat is even wennen."

   

  "We wisten dat het bij de profs moeilijk zou worden, maar we dachten dat het goud hapklaar was bij de beloften. Dat komt vooral omdat Iserbyt donderdag nog voluit is gegaan op de Koppenberg. Alleen gaapt er achter hem wel een gat in België."

   

  "Bij de junioren was de top 10 wél goed gevuld met Belgen. Meeussen en Nys hadden evengoed kunnen winnen, maar Ronhaar had beter gepiekt naar het EK in eigen land."

   

  "Met de rekrutering bij de jeugd is er niets mis. In de breedte oogt het goed. Maar om een echte kampioen te vinden, heb je ook geluk nodig. Je kunt niet van elk geboortejaar een Van Aert en zeker geen Van der Poel verwachten."

  Verslag van het EK bij de beloften en de junioren

  "Hopen op dip Van der Poel? Wellicht wishful thinking"

  Dat België bij de profs geen goud veroverde, was minder verbazend. "De suprematie van Van der Poel is klaar en duidelijk. Hij is in alle geledingen superieur."

   

  "Het grote verschil met de rest is dat het voor Van der Poel 1 groot spel is, terwijl het voor de rest altijd "werkendag" is."

   

  "Het is simpel: zijn basissnelheid is gewoon hoger dan eender wie én hij heeft ook nog eens een hogere topsnelheid dan eender wie. Als hij die 2 aspecten kan uitspelen, is er niets aan te doen."

   

  "Daar komt ook nog eens zijn acrobatisch vermogen bij. Hij durft risico's te nemen. Ook daar komt niemand bij hem in de buurt."

   

  "De enige hoop voor de tegenstanders is dat hij af en toe eens een dip krijgt, ook op een parcours waar je dat niet verwacht. Maar dat is wellicht wishful thinking."

  "Van Aert is meest pijnlijke verhaal van de voorbije weken"

  Door de suprematie van Van der Poel is er van een klassiek duel met Van Aert nog geen sprake geweest. Als Van der Poel eens niet won, was het Aerts die zijn hartje kon ophalen. "Dat is het meest pijnlijke verhaal van de voorbije weken."

   

  "Ik ben hier zelf door verrast, want ik weet dat hij op tijd is gestopt op de weg en fris aan het seizoen is begonnen. Het is dus gissen naar een oorzaak. De ellende met zijn vorige werkgever zou ik zeker niet onderschatten. Er wordt nu gesproken over een gerechtelijke procedure die 10 maanden kan aanslepen. Dat is allemaal niet bevorderlijk."

  Verslag van het EK bij de profs

  "Blijkbaar krijgen we de meisjes niet warm voor de cross"

  Terwijl er bij de jongens en mannen nog een zekere doorstroming is van talenten naar de profs, blijft het bij de vrouwen hopen op een occasionele witte raaf uit België.

   

  "Er wordt al te makkelijk geschoten op de bond", vindt Wuyts. "Ik stond zelf versteld hoeveel mensen bezig zijn met de opleiding van jongeren. Maar blijkbaar krijgen we de meisjes niet warm voor de cross."

   

  "Het is schrijnend hoe weinig vrouwen aan de start stonden bij de junioren meisjes op de afgelopen BK's: 14 in 2018, 13 in 2017. Terwijl het veldrijden bij de vrouwen door de groeiende aandacht in de media, vooral op tv dan, steeds meer uitstraling krijgt."

   

  "En als er dan eens een jong talent is, zoals Verdonschot, dan breekt dat niet door. Ik heb daar ook niet meteen een verklaring voor. Al mag je niet vergeten dat het veldrijden bij de vrouwen nog bijzonder pril is."

  Ontknoping van het EK bij de vrouwen