• home
 • video
 • pas verschenen

  Van de ene stront naar de andere? "Vooral een schreeuw uit onmacht"

  Mathieu van der Poel

  Op de Koppenberg zakte Mathieu van der Poel door het ijs.

  De voorbije dagen was niet elke veldrijder even blij met het parcours dat hij voor de wielen kreeg geschoven. Toon Aerts is de snelle omlopen kotsbeu, Mathieu van der Poel reed op de Koppenberg "van de ene stront naar de andere". Michel Wuyts weet waar die jammerklacht vandaan komt.

  Toon Aerts: "Ik ben deze snelle omlopen kotsbeu"

  Toon Aerts kon dit seizoen al enkele zeges op zak steken. Maar waar het donderdag op de Koppenberg nog liep als een trein, moest hij zich op het EK in Rosmalen tevreden stellen met een vijfde plaats.

   

  "Ik ben het kotsbeu, die snelle omlopen. Het wordt de laatste weken alleen maar erger. Ik vond dit geen parcours om een kampioenschap op te rijden, daarom geef ik er dit puntje van kritiek over", sprak Aerts.

   

  "Maar al bij al moet een crosser alles aankunnen. Dat leerde ik van Richard Groenendael en Lars van der Haar. Misschien moeten we niet alleen in Lichtaart in de bossen gaan trainen, maar ook eens in een wei rond een paar paaltjes gaan draaien."

  Vader van der Poel: "Mathieu reed van de ene stront naar de andere op de Koppenberg"

  Mathieu van der Poel was zondag heer en meester op het EK in Rosmalen. Op zijn beurt in tegenstelling tot de Koppenbergcross op donderdag. 

   

  "Mathieu rijdt er niet graag", zegt Adrie van der Poel. "Hij vindt het geen cross, maar elke ronde weer omhoog en naar beneden. Ik rijd er van de ene stront naar de andere, vertelde hij me na afloop."

   

  "Het is een mentale kwestie. Als je in Ruddervoorde en op het EK goed bent, dan moet je de donderdag ertussen ook goed zijn. Dat is mijn enige verwijt: het is een gebrek aan inzet", is vader Van der Poel streng.

   

  "Al begrijp ik het wel. Ik had vroeger ook een koers waar ik niet graag aan de

  start stond. En dat is jammer, want van inborst is hij goed. Hij wil altijd koers maken."

  Wuyts: "Ik heb begrip voor de klagers"

  Michel Wuyts ziet vooral dat er gezocht wordt naar excuses voor het eigen falen. "Het is een schreeuw vanuit een zekere onmacht", denkt onze commentator.

   

  "Toon Aerts had alles gezet op de Koppenberg en had waarschijnlijk al in het achterhoofd dat hij minder zou zijn op het vlakkere EK-parcours. "

   

  "Toch vind ik het parcours dat Richard Groenendaal in Rosmalen heeft uitgetekend het beste is wat er kon van gemaakt worden. Het was technisch én er zat hoogteverschil in."

   

  "Ik zou me dus niet te veel zorgen maken over de jammerklachten. Al heb ik begrip voor de klacht dat door de aanhoudende droogte de parcoursen nu zo zijn.  Ik begrijp dat de veldrijders het stilaan beu zijn."

  Groenendaal heeft er het beste van gemaakt in Rosmalen.

  Michel Wuyts