• home
 • video
 • pas verschenen

  KV Mechelen op weg naar 1A (of niet)? "Onduidelijkheid is ongepast"

  De KVM-fans gisteren in Westerlo.

  Met een 0-3-overwinning in Westerlo heeft KV Mechelen de eerste periodetitel in 1B zo goed als zeker te pakken. Onze 1B-analist Karel Fraeye is onder de indruk van het Mechelse voetbal, maar zit toch met een vreemd gevoel.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en
  1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.

  "Periodetitel niet in twijfel trekken"

  Het blijft een onwaarschijnlijk prachtig parcours en wat moet het genieten zijn voor alle betrokkenen als je die unieke zesklapper van 3-0-zeges na elkaar ziet staan. 

   

  Mathematisch is die periodetitel nog niet binnen, geeft enkel KV Mechelen-trainer Vrancken nog aan, maar het getuigt van misplaatste bescheidenheid om die titel nog in twijfel te trekken. Union zal Mechelen in het AFAS-stadion heus niet met 0-5 cijfers inpakken.

   

  Sportief leverde Mechelen in Westerlo een knalprestatie: de metamorfose van het powervoetbal en lange halen onder Dennis van Wijk naar het wervelende combinatiespel en dominante balbezit onder Vrancken was essentieel.

   

  Maar de trainersstaff verdient nog meer waardering. Ze zijn er in geslaagd om de Mechelse spelersgroep gefocust te houden en de druk weg te houden tijdens een aantal zware weken van negatieve media-aandacht rond de club.

  Vrancken na 0-3 in Westerlo: "Ik duld geen verslapping"

  Onvermijdelijke decompressie

  Benieuwd hoe de club en de staff zullen omgaan met de onvermijdelijke decompressie van het behalen van die periodetitel. Twee jaar geleden was het KSV Roeselare dat in die tweede periode helemaal wegzakte en geen waardemeter meer was in de finale tegen Antwerp. 

   

  Vorig seizoen was het een close-call, maar ook daar ging eersteperiodewinnaar Beerschot Wilrijk ten onder in de finale tegen Cercle Brugge.

   

  Een plek in de finalewedstrijden voor promotie is nu bereikt. De eerste wedstrijden van de tweede periode zullen erg belangrijk worden wil Mechelen als eerste club in het 1B-format promoveren zonder finalewedstrijden.

   

  En toch zit ik wat met een vreemd gevoel. Als wat we vernemen over mogelijke matchfixing waarheid blijkt, komen er ingrijpende sancties.

   

  Zelfs als de KBVB verstrikt zou raken in zijn eigen wetgeving, zal vader UEFA minder open staan voor procedurepleiters of nationale regelgeving. Als clubs zich schuldig maakten en de UEFA of de KBVB hen hiervoor bestraft, zijn de gevolgen enorm.

  Hoogtepunten van Westerlo-KVM (beelden Proximus):

  Veel vragen

  Maakt een uitspraak in deze affaire voor 1A-clubs in principe nog niet zo heel veel uit (enkel invloed op die éne sportieve degradatieplek), de gevolgen voor de huidige competitie in 1B zouden ingrijpender zijn:

   

  - als KV Mechelen bestraft zou worden, gaat hun finaleticket dan naar de nummer 2 uit die eerste periode? Wat als ze beide periodes zouden winnen?


  -  of wordt de winnaar van periode 2 automatisch de promovendus zonder een finale te moeten afwerken? Of moet die tóch aan de bak tegen het nummer 2 uit periode 1?

   

  - zakt er nog wel een club uit 1B? Hoogst onwaarschijnlijk. Moeten clubs dan in de winterstop gaan investeren of kunnen ze eindelijk volop Belgische jongeren kansen geven, zonder degradatie-angst?

   

  - wie speelt Play-off II en ontsnapt zo dan aan de stresserende eindstrijd voor degradatie?

   

  -  of degradeert niemand? Normaal is er echter hoe dan ook altijd een sportieve daler. En wat dan met Play-Off III? 

  Kaya: "Onder voorbehoud tegen KVM? Ik snap dat niet"

  Spelen zonder duidelijkheid is ongepast

  Anderzijds is het dit seizoen misschien wel dé kans voor clubs om uit 1B weg te geraken. Mocht bijvoorbeeld Waasland-Beveren niet sportief degraderen, maar wel extra-sportief, dan stijgen minimaal 2 clubs uit 1B.

   

  Dit kan bepalend zijn voor clubs om in de winterbreak hun kern extra en gericht te versterken gezien de reële stijgingskansen op promotie.

   

  De gevolgen en belangen voor clubs zijn zo groot dat spelen zonder duidelijkheid eigenlijk ongepast is.  Want reken maar dat ook op spelers, trainers en clubbesturen die onduidelijkheid weegt.

   

  Voor alle partijen en niet het minst voor supporters is het belangrijk te weten wat de inzet is waar je ploeg voor speelt.

  Karel Fraeye

  "3-0 of 0-3 fixen? Niets fixen"