• home
 • video
 • pas verschenen

  "Een jaar geleden ging het te goed voor David Goffin"

  David Goffin en Grigor Dimitrov

  Begin dit jaar kreeg David Goffin (l) een bal in zijn oog.

  Terwijl David Goffin uit de top 20 is getuimeld, heeft Novak Djokovic zijn comeback bekroond met de 1e plaats op de ranking. Waar is het dit jaar fout gelopen voor Goffin en waar heeft Djokovic zijn tweede adem gevonden? Onze tenniscommentator Dirk Gerlo formuleert de antwoorden.

  "Vicieuze cirkel in 2018"

  David Goffin staat niet langer in de top 20 van het mannentennis. Waar is het fout gelopen?

   

  Dirk Gerlo: "Het is eigenlijk al fout gelopen op het einde van 2017. Of beter: het ging gewoon te goed allemaal eind 2017. Goffin won twee titels in Azië, speelde de finale op de Masters en deed er ook nog de finale van de Davis Cup bij. Daardoor had hij maar twee weken ruimte voor ontspanning en recuperatie. Er was gewoon geen tijd om conditioneel en technisch deftig op te bouwen naar 2018."

   

  "Begin dit jaar nam Goffin al meteen deel aan de Hopman Cup. Daar ging het nog goed, maar daarna liep het fout tegen veteraan Benneteau op de Australian Open. Dat was meteen het begin van een heel ongelukkig seizoen."

   

  "De bal in zijn oog in Rotterdam zorgde voor weer een handvol weken voor recuperatie. Goffin hervatte dan te snel in Amerika. Weer was er geen tijd voor goede opbouw, wat dan ook resulteerde in een matig gravel- en grasseizoen met de ongelukkige uitschakelingen ook tegen Cecchinato op Roland Garros en Ebden op Wimbledon."

   

  "Goffin mikte dan op een stevige aaneenschakeling van toernooien in de Amerikaanse zomer, het niveau kwam terug, maar nu speelde zijn rechterelleboog op. Kortom, 2018 had veel weg van een vicieuze cirkel.

  Goffin nam een wijze beslissing door begin oktober een punt te zetten achter zijn seizoen."

   

  "Zijdelings dit. Nog twee toppers uit het najaar van 2017 hebben er net als Goffin een ongelukkig jaar opzitten. Grigor Dimitrov was een schim van de Dimitrov van vorig jaar. Hij staat nu op plaats 19, maar drie plaatsjes boven Goffin. Jack Sock, ook deelnemer aan de Masters in Londen in 2017, tuimelde zelfs uit de top 100. Te zware belasting in 2017 en te beperkte voorbereiding op 2018 werden afgestraft."

  "Wie geraakt wel zonder kleerscheuren door het seizoen?"

  Is David Goffin met zijn tengere gestalte blessuregevoeliger?

   

  Dirk Gerlo: "Goffin heeft natuurlijk gewoon pech gehad met die bal in zijn oog in Rotterdam. Als hij die blessure niet had gehad, dan zou zijn Europese zomer zeker anders en waarschijnlijk veel beter zijn geweest."

   

  "Goffin is natuurlijk niet de meest robuuste topper, maar wie van de toppers geraakt tegenwoordig zonder kleerscheuren door het seizoen? Djokovic sukkelde na de Australian Open met zijn elleboog. Nadal, Del Potro, Nishikori, Raonic... het zijn maar een paar toppers die er ogenschijnlijk robuuster uitzien, maar die ook fysieke problemen kenden."

   

  "De fysieke belasting in tennis is de jongste jaren enorm toegenomen. En Goffin is een pak sterker en krachtiger geworden, maar om met de zwaardere en grotere spelers mee te kunnen moet hij natuurlijk wel soms boven zijn normale toerental draaien. Om straks blessures te vermijden moet hij echt zeer goed plannen, moet hij luisteren naar elk signaal dat zijn lichaam uitstuurt."

  David Goffin

  Dirk Gerlo: "Zonder zijn oogblessure had Goffin een betere zomer gespeeld."

  "Top 10 moet doel blijven"

  Komt David Goffin er weer bovenop in 2019?

   

  Dirk Gerlo: "Waarom niet ? De klasse zal niet meteen verdwenen zijn. Goffin mag straks de lat weer voldoende hoog leggen. Top 10 moet het doel blijven, stevig meedraaien in de tweede week van de grandslamtoernooien moet de realistische doelstelling zijn."

  David Goffin

  David Goffin in actie op Roland Garros.

  "Djokovic vertrouwt weer op zijn team"

  Novak Djokovic staat weer op het bovenste schavot van het mannentennis. Waar heeft hij zijn remonte ingezet?

   

  Dirk Gerlo: "De eerste stap nam hij in april door zijn telefoon te nemen en opnieuw vertrouwen te geven aan het team dat hem mee groot gemaakt heeft. De sleutelfiguur, de stabiele factor is Marjan Vajda."

   

  "Na zijn uitschakeling in Parijs, waar hij echt al beter tenniste, was de ontgoocheling enorm. Djokovic is dan in Frankrijk, in de Provence gaan fietsen. Hij heeft daar  een aantal zaken weten te relativeren. Hij heeft beseft dat hij zichzelf niet mocht voorbijhollen. En Vajda en zijn team hebben de volledige aandacht gericht op het tennis."

   

  "Zijn opslag draait weer een pak beter, net als het hele arsenaal aan basisslagen vanaf de achterlijn. Er is weer niemand die beter verdedigt dan Djokovic. Er is weer niemand die zoveel druk kan zetten vanaf de eerste terugslag."

  Er is weer niemand die zoveel druk kan zetten vanaf de eerste terugslag.

  Dirk Gerlo

  "Zoals Agassi in 1998"

  Geloofde je in zijn comeback?

   

  Dirk Gerlo: "Klasse komt wel weer bovendrijven. Voor een stuk was de focus weg. Djokovic ging motivatie zoeken waar die niet meteen te vinden was. Ik denk dan bijvoorbeeld aan zijn spirituele goeroe, Pepe Imaz."

   

  "De comeback van Djokovic doet me denken aan de terugkeer op het hoogste niveau van Andre Agassi, nu al 20 jaar geleden.  Agassi, die na de eerste periode van Vajda, trouwens even de coach is geweest van Djokovic."

   

  "Agassi had in de eerste helft van de jaren 90 zo ongeveer alles gewonnen, maar toen ging het fout, op alle vlakken. Het gevolg: Agassi tuimelde eind 1997 zelfs naar plaats 141."

   

  "Door de focus weer volledig op tennis te richten stond hij een jaar later op 6, 1998 sloot hij af als de absolute nummer 1. Agassi en Djokovic zullen het hier ongetwijfeld wel over gehad hebben. "

  Novak Djokovic en Andre Agassi.

  "Federer en Nadal staan nog een trapje hoger"

  Wanneer staat Djokovic voor jou op gelijke hoogte met Federer en/of Nadal?

   

  Dirk Gerlo: "Daar heeft hij nog wel wat werk. Federer staat op 20 grandslamoverwinningen, Nadal op 17 en Djokovic heeft er nu 14. Federer
  stond 310 weken op nummer 1, Djokovic begint nu aan week 224. Puur statistisch is de kloof dus nog groot."

   

  "Ook in de perceptie staan Federer en Nadal nog een trapje hoger, denk ik. Ze stralen allebei een positievere attitude uit op het terrein, Djokovic toonde zich ook nu weer in Parijs niet altijd van zijn beste kant. En het tennis van Federer en Nadal oogt – alhoewel totaal verschillend – toch ook iets spectaculairder."

   

  "De slotsom is wel: Djokovic heeft voor een nooit geziene comeback gezorgd in de geschiedenis van de ATP-rankings. Het orgelpunt kan hij volgende week in Londen plaatsen."

  " "

  Dirk Gerlo.