• home
 • video
 • pas verschenen

  Essevee-fans halen uit: "Het Belgische voetbal verloopt niet fair"

  De nederlaag tegen STVV zit de supporters dwars.

  Zulte Waregem heeft na gisteren weer de rode lantaarn in handen, maar coach Francky Dury hekelde zondagavond vooral de arbitrage. In een open brief schiet ook de supportersfederatie Esseveefans met scherp.

  "De neutraliteit wankelt"

  "De afgelopen weken kwam het Belgisch voetbal meermaals op een minder fraaie manier in beeld. (...) Dat daar scheidsrechters bij betrokken waren, was ook voor ons als supporter een grote ontgoocheling", staat in de open brief.

   

  "De geloofwaardigheid van de arbitrage kwam hierdoor serieus in gevaar, maar desalniettemin gaf het merendeel van de supporters het scheidsrechterskorps nog steeds het voordeel van de twijfel en bleven we hen die niet betrokken waren steunen."

   

  "Sinds gisteren moeten we die visie als Zulte Waregem-supporters echter duidelijk bijschaven, want met verbijstering hebben we moeten vaststellen dat de neutraliteit vandaag wel degelijk wankelt."

   

  "Wilden we de scheidsrechterlijke dwalingen van de afgelopen weken tegen Anderlecht en Charleroi nog afdoen als toeval, ook al hadden we dit ook in andere wedstrijden dit seizoen al meegemaakt, dan kunnen we de blunders die de scheidsrechter en de VAR gisteren op Sint Truiden maakten, niet zomaar meer naast ons neerleggen."

   

  "Dit was er immers ver over. Getuige daarvan ook de bevestiging in de verschillende media. Excuses van Johan Verbist (scheidsrechtersbaas, red) zullen hier vandaag weinig aan veranderen. Hoe kan je dit in hemelsnaam blijven verdedigen? Hier moet worden ingegrepen."

  "Het Belgische voetbal verloopt niet fair"

  De supportersvereniging trekt aan de alarmbel. "Als voornaamste stakeholder in het Belgisch voetbal, namelijk de supporters, moeten we opnieuw vaststellen dat met onze voeten wordt gespeeld. Ons bestuur zal uiteraard monddood worden gemaakt met straffen en boetes, toch willen wij dit probleem, als supporters, openlijk aan de kaak stellen."

   

  "Onze spelers knokten zich de afgelopen weken samen met ons door een heel moeilijke periode, maar we moeten vaststellen dat het voetbal in België vandaag niet fair verloopt."

   

  "Dat wij als ploeg laatste staan, zouden we aanvaarden mochten we echt niet beter kunnen, maar als scheidsrechterlijke dwalingen en beslissingen van de VAR onze spelers telkermale KO slaan op momenten dat we duidelijk speloverwicht hebben, dan is er meer aan de hand."

   

  "Wij hopen niet, we vragen deze keer met aandrang aan de beleidsmakers van het Belgische voetbal om in te grijpen en voor zij die in de fout gaan op zijn minst de gepaste sanctie toe te passen wil men nog enige geloofwaardigheid behouden. Pas dan kunnen wij opnieuw geloven in neutraliteit én de geloofwaardigheid van de arbitrage respecteren."