• home
 • video
 • pas verschenen

  "Van dichtbij gezien waarom Nina Derwael ijskonijn genoemd wordt"

  Nina Derwael aan de brug.

  Nina Derwael pakt WK-goud aan de brug.

  Nina Derwael heeft afgelopen week geschitterd op het WK turnen, met een gouden medaille aan de brug en een vierde plek in de allround- en de balkfinale. "Ze is nu hét voorbeeld voor veel jonge turnsters", zegt Sporza-journaliste Inge Van Meensel.

  Nina Derwael stak er op het WK met kop en schouders bovenuit aan de brug met ongelijke leggers. "Wie had ooit durven te denken dat we zouden kunnen meespelen in een olympische sport als turnen?", zegt Inge Van Meensel, die voor Sporza het WK volgde in Doha.

   

  "Toen de Franse coaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls enkele jaren geleden aankwamen, zagen ze allemaal bescheiden en verlegen meisjes. Zij hebben de turnsters duidelijk gemaakt dat ze ook twee armen en benen hebben en dat ze ook prestaties konden neerzetten als ze even hard zouden trainen als in de andere landen."

  "Derwael, het ijskonijn"

  Nina Derwael was in Doha de topfavoriete aan de brug, maar leek geen moeite te hebben met die status. "Ik heb van dichtbij kunnen zien waarom ze een ijskonijn genoemd wordt", vertelt Van Meensel.

   

  "Tijdens de kwalificaties, die heel belangrijk zijn voor het team, maakten haar ploeggenotes wat foutjes. Er vloeiden tranen en er heerste ontgoocheling. Ook bij Nina, die haar vriendinnen graag goed wil zien presteren. Maar als ze het dan zelf moest doen, stond ze er gewoon."

   

  "De druk voor de brugfinale was echt enorm. Het goud moest voor Nina zijn, ze kon eigenlijk alleen maar verliezen. Die stress moet gigantisch zijn op zo'n moment, maar ze doet het toch maar. Het is genieten om dat te zien."

  "Ontgoocheling na 4e plek is typerend"

  "In de allroundfinale werd Nina superknap vierde. Ze deed het nog beter dan in de kwalificaties. Maar toch zag ik de ontgoocheling op haar gezicht. Dat typeert Nina. Dat is de topper: toch ontgoocheld zijn na zo'n knap resultaat."

   

  "In die allroundfinale oogde ze wat nerveus in de groep der toppers, maar ze beseft nog niet goed dat ze zelf ook zo'n topper is."

  "Nina is voorbeeld voor jonge turnsters"

  Met Nina Derwael mag België dromen van een gouden turnmedaille op de Olympische Spelen van 2020. "We hebben uiteraard een realistische kans op een medaille in Tokio."

   

  "Maar het wordt opletten voor de jonge meisjes die er nog aankomen. Zij hebben nu Nina als voorbeeld aan de brug. Zij bepaalt nu de norm."

   

  "Ze zal nog heel hard moeten werken, maar ze is een heel groot talent. Dat heeft ze ook al bewezen. Nina is heel ambitieus en wil het heel graag. Ik hoop dat ze de kans en de ruimte krijgt om te blijven groeien. Dan mogen we dromen, maar niks is zeker. Het moet allemaal nog gebeuren."

  Inge Van Meensel en Nina Derwael bij Sporza radio:

  Derwael in Sportweekend: "Nu paar dagen rust"