• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Tichelt: "Steeds meer overtuigd dat ik voor Tokio 2020 ga"

  Dirk Van Tichelt

  Dirk Van Tichelt

  Judoka Dirk Van Tichelt heeft zich afgelopen weekend tot Belgisch kampioen gekroond in de klasse tot 73 kilogram. Het lijkt weer allemaal goed te zitten bij de bronzen medaille van Rio. "Ik zie het weer positief in", zegt hij aan Sportweekend. "Ik doe het nog te graag om te stoppen."

  Op de Olympische Spelen in Rio pakte Dirk Van Tichelt brons. Sindsdien kende de nu 34-jarige judoka twee moeilijke jaren, maar die lijken stilaan achter de rug. En dus kijkt de "Beer van Brecht" positief naar de toekomst. "Ik ben er meer en meer van overtuigd dat ik toch nog voor de Spelen van 2020 ga", vertelt Van Tichelt.

   

  "De laatste tijd begint het beter en beter te draaien op de mat. Ik heb onlangs nog gewonnen van de regerende Europese kampioen. Ik zie het weer positief in. Ik ben niet meer de jongste, maar mijn concurrent voor het brons van Rio is intussen 37 en die won dit jaar nog een Grand Prix. Dat geeft me hoop."

   

  Judoka's als Matthias Casse of Sami Chouchi staan al klaar om de fakkel over te nemen van Van Tichelt. "Dat zijn twee toppers. Het is jammer dat er maar eentje van hen naar de Spelen mag. Dat wordt nog een pittige strijd. Ik zal zeker geen leegte nalaten, waar ik blij om ben. Ik mag dus eigenlijk stoppen, maar ik doe het nog te graag."

  Dirk Van Tichelt (l) op het BK.

  Dirk Van Tichelt (l) op het BK.

  "Goeie balans tussen gezin en judo"

  Dirk Van Tichelt is intussen vader van 2. "Met 2 kinderen staat het judo niet meer alleen op de eerste plaats. Aanvankelijk was het moeilijk om het juiste evenwicht te vinden, maar ik denk dat ik nu een goeie balans gevonden heb", zegt Van Tichelt.

   

  "De geboorte van mijn tweede kindje heb ik ook veel beter verteerd, omdat ik wist waar ik voor stond. Ik train nu meer met mijn verstand. Als ik weinig geslapen heb, zal ik geen zware training meer plannen in de voormiddag. Dat doen ik dan 's avonds wel. Ik houd ook meer rekening met de recuperatie."

  "Als ik de Spelen haal, is alles mogelijk"

  Na Rio had Van Tichelt de kans om op een hoogtepunt te stoppen. "Maar ik was nog niet uitgevochten. Na een zware training moet ik wel eens uit bed klauteren, maar eens ik op de mat sta, amuseer ik me rot. Ik doe het nog altijd graag en dan vergeet je snel de pijn."

   

  En dus richt Van Tichelt zijn vizier steeds meer op Tokio 2020. "Ik zal mijn best doen om me te kwalificeren. Als het goed draait, denk ik erbij te kunnen zijn. Op de training kan ik nog met de besten mee, alleen is dat er nog niet uitgekomen op de toernooien."

   

  "De Olympische Spelen zijn een speciaal toernooi. Als je daar staat, is alles mogelijk. Ik heb niks meer te verliezen. Als ik me kan plaatsen voor Tokio, dan maak ik zeker kans op een medaille."

  Bekijk de reportage in Sportweekend: