Oranje overklast België op EK: "Mogen hier niet te licht over gaan"

  Mathieu van der Poel.

  Geen Belg op het hoogste schavotje.

  4 titels voor Nederland en eentje voor Groot-Brittannië: België is zonder Europese kampioen uit Rosmalen teruggekeerd. Hoe evalueert bondscoach Sven Vanthourenhout het EK van gisteren? "We mogen er niet te licht over gaan", zegt hij over de Nederlandse dominantie.

  "We pakken 5 medailles (3 keer zilver en 2 keer brons). In de breedte zijn we heel sterk, maar we missen een titel. Daar moet je eerlijk in zijn. Als veldritland ga je na een kampioenschap met een titel naar huis en dat is niet het geval. Dat is spijtig", analyseert bondscoach Sven Vanthourenhout bij Sporza.

   

  "We mogen daar niet te licht over gaan. Maandag zit ik om de tafel en evalueer ik enkele zaken. Dan moet de focus al op het WK liggen. Dat moet gewoon beter zijn. Ik heb niemand iets te verwijten, iedereen heeft gedaan wat hij moest doen. De afgelopen weken zijn perfect verlopen, maar Nederland heeft in alle categorieën de bovenhand gehaald."

   

  Wat bedoelt de bondscoach met "evalueren"? "De planning herbekijken, nagaan waar het misgelopen kan zijn. Bij de beloften wordt Iserbyt 2e, daarna moeten we naar plaats 7. Daar ontbreken enkele jongens. Zonder echt iemand met de vinger te wijzen, moet je alert zijn dat het de volgende keer net iets beter is."

   

  Donderdag gingen de crossers nog voluit op de Koppenberg, waar Van der Poel een mindere dag had. Wogen die inspanningen door in Rosmalen? "Absoluut, maar dat heb je op het WK niet. Dan ligt de focus na het BK in die maand meteen op het WK. Nu is dat een ander verhaal. Voor sommige jongens was het een slechte timing, anderen gaan er uit leren."

  De uitleg van de bondscoach: