• home
 • video
 • pas verschenen

  FIFA weerlegt beschuldigingen: "Infantino heeft geen enkel voorschrift geschonden"

  Gianni Infantino heeft toespraak.

  Gianni Infantino komt in een slecht daglicht te staan.

  Uit documenten van klokkenluidersplatform Football Leaks blijkt dat FIFA-baas Gianni Infantino topclubs heeft geholpen om hun straffen voor fraude te ontlopen. "De feiten zijn verdraaid om de FIFA in diskrediet te brengen", reageert de wereldvoetbalbond.

  De beschuldigingen aan het adres van Gianni Infantino datereren uit zijn periode als secretaris-generaal bij de UEFA. Infantino zou regels rond Financial Fair Play omzeild en gemanipuleerd hebben zodat PSG en Manchester City geen monsterboetes moesten betalen.

   

  Het Duitse weekblad Der Spiegel bracht dat aan het licht, nadat het miljoenen documenten in handen kreeg van een klokkenluider.

  Uit die documenten blijkt dat Infantino geheime ontmoetingen had met de bazen van PSG en City en de clubs vertrouwelijke details gaf uit hun dossiers. Infantino stelde beide teams toen schikkingen voor, waardoor City en PSG ervanaf kwam met een boete van 20 miljoen euro.

   

  De FIFA reageert nu op de beschuldigingen tegenover hun voorzitter Infantino. "Geen van de gepubliceerde documenten bevat iets wat ook maar in de verte wijst op een geschonden wet, regel of voorschrift", zegt de FIFA.

  FIFA: "Mensen willen uit frustratie FIFA zwartmaken"

  De FIFA verklaart dat het 4 weken geleden honderden vragen kreeg van een groep journalisten over haar werking. "Maar hoewel we de vragen op een eerlijke en oprechte manier beantwoord hebben, besloten bepaalde media om onze replieken te negeren en de feiten te verdraaien om de FIFA in diskrediet te brengen", meldt de FIFA.

   

  "Het blijkt duidelijk dat die manier van rapporteren een helder doel heeft: het

   is een poging om de leiding bij de FIFA, en voorzitter Infantino en secretaris-generaal Fatma Samoura in het bijzonder, te ondermijnen."

   

  De Wereldvoetbalbond deelt ook nog een prik uit aan voormalige leden, die momenteel - al dan niet gedwongen door hun betrokkenheid bij velerlei schandalen - op non-actief staan.

   

  "Het is geen verrassing dat een deel van de personen die weg of vervangen

  zijn, of zich ongelukkig voelen, valse geruchten en beschuldigingen blijven

  verspreiden over de nieuwe leiding. Wij weten dat er mensen zijn die uit

  frustratie de FIFA willen zwartmaken."