• home
 • video
 • pas verschenen

  Plannen gelekt: Super League met 16 topclubs zou voor 2021 zijn

  Juventus en Real Madrid zouden toetreden tot de Super League.

  De Super League, een nieuwe voetbalcompetitie tussen 16 Europese topploegen, zou in 2021 al van start moeten gaan. Dat blijkt uit informatie van het klokkenluidersplatform Football Leaks. De Champions League zou dan verdwijnen.

  Geruchten over een nieuwe competitie ter vervanging van de huidige Champions League circuleren al langer. De gelekte documenten die Der Spiegel in handen kreeg en nadien bestudeerd werden door verschillende Europese media, zoals in ons land De Standaard, onthullen nu dat het plan al behoorlijk concreet is. Zo heeft een adviesbureau vorige maand met Real Madrid over de Super League gesproken.

   

  Concreet zouden 16 clubs kunnen deelnemen: Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, FC Liverpool, Paris Saint-Germain, Juventus, AC Milan, Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale en AS Roma.

   

  De zestien deelnemers zouden binnenkort worden uitgenodigd om een intentieverklaring te ondertekenen. De competitie zou in 2021 van start gaan en de deelnemers zouden zelfs overwegen om uit de eigen nationale competitie te stappen.

  Degraderen of Amerikaans systeem?

  De grote clubs zouden voor de Super League kiezen omdat ze ontevreden zijn over de verdeling van de inkomsten in de Champions League. Ook vinden zij het maar niets dat er in de eerste ronde nog middelmatige ploegen actief zijn. Ze denken meer geld te verdienen met een exclusieve competitie.

   

  Voor clubs uit kleiner competities, zoals de Jupiler Pro League, zou de invoering van de Super League een slechte zaak zijn. Zij zullen financieel en sportief verder achterop raken, zolang ze niet mogen deelnemen. Sponsors en televisiemaatschappijen trekken vooral de beurs open voor de echte topploegen.

   

  Het is onbekend of clubs ook kunnen degraderen uit de nieuwe Super League. De zestien topclubs zouden ook voor een gesloten competitie kunnen kiezen, met een "salary cap" en evenwichtige inkomsten zoals dat in de Verenigde Staten bij verschillende sporten gebruikelijk is.

  Bayern München valt uit de lucht

  Bayern München reageerde verrast op het uitlekken van het nieuws. "We hebben niet deelgenomen aan onderhandelingen en weten niet waarom we genoemd worden", liet voorzitter Karl-Heinz Rummenigge optekenen.

   

  "Zolang ik deze club leid, blijven we in de Bundesliga. En we blijven ook aan de competities van de UEFA deelnemen."