• home
 • video
 • pas verschenen

  "Infantino hielp PSG en Man.City uitsluiting uit CL te vermijden"

  FIFA-baas Gianni Infantino heeft in zijn tijd als secretaris-generaal bij de UEFA topclubs geholpen om hun straffen voor fraude te ontlopen. Dat blijkt uit de documenten van Football Leaks. Zo riskeerden PSG en Manchester City een uitsluiting uit de Champions League, maar Infantino stak daar een stokje voor.

  Het Duitse weekblad Der Spiegel kreeg via een klokkenluider begin dit jaar miljoenen documenten in handen. Die werden samen de database "Football Leaks".  Verschillende Europese media, waaronder in ons land De Standaard, spitten die dossiers de voorbije maanden uit en onthullen nu hun bevindingen.

   

  FIFA-baas Gianni Infantino komt daarbij niet in een al te fraai daglicht te staan. Hij omzeilde en manipuleerde de regels rond de Financial Fairplay, die hij bovendien zelf in het leven geroepen had.

   

  Hij had geheime ontmoetingen met de bazen van PSG en Manchester City. Die twee clubs riskeerden zwaar gestraft te worden voor het overtreden van Financial Fairplay-regels. Infantino gaf de clubs vertrouwelijke details uit hun dossiers en stelde schikkingen voor om de zaak te laten verdwijnen.

  PSG en Manchester City ontsnapten met boete van 20 miljoen euro

  PSG werd geviseerd voor een bizar sponsorcontract met de Qatarese dienst voor toerisme. Het staatsbedrijf stak 215 miljoen euro per jaar in PSG maar volgens de onderzoekers van de UEFA was dat contract in werkelijkheid maar 3 miljoen euro waard. Dat gat was zo groot dat de Financial Fairplay-instanties de club zwaar wilden straffen door PSG uit te sluiten van de Champions League.


  Maar Infantino ging zijn boekje te buiten. Hij stelde gunstige minnelijke schikkingen voor aan PSG. Uiteindelijk kwam de club weg door een boete van 20 miljoen euro te betalen. Infantino zou de onderhandelingen gevoerd hebben. Dat mag niet want de Financial Fairplay-onderzoekers moeten compleet onafhankelijk werken.


  Het verhaal van Manchester City is erg gelijkaardig. Ook daar had Infantino zonder medeweten van de onderzoekers meetings met het clubbestuur. Ook City ontsnapte met een boete van amper 20 miljoen euro. De club weigerde commentaar te geven. PSG stelt "altijd voorbeeldig gehandeld te hebben". De reactie van UEFA? "De regels waren nog nieuw. Het was zoeken en tasten. De kinderziektes zijn weggewerkt."