• home
 • video
 • pas verschenen

  Antwerp ademt Rouche: "D'Onofrio wil die titel zo snel mogelijk"

  Het is al van 1957 geleden dat Antwerp nog eens landskampioen werd.

  Morgen kijken Standard en Antwerp elkaar in de ogen. De rood-witte clubkleuren, het vurige stadion, de brandende ambities: beide clubs hebben veel gemeen. HLN-journalist Alain Ronsse, die het huis van Standard goed kent, denkt dat Antwerp kan uitgroeien tot het nieuwe Standard.

  Ronsse: "Bölöni heeft niet dezelfde kwaliteit aan spelers als bij Standard"

  Antwerp is 'on fire'. De traditieclub speelt dezer dagen zonder complexen en prijkt op een mooie derde plek in de Jupiler Pro League. Kan 'The Great Old' uitgroeien tot het nieuwe Standard?

   

  "Ja, al zal het nog wat tijd vergen", opent Ronsse. "Nadat Bölöni in 2008 had overgenomen van kampioenenmaker Preud’homme, heeft Standard toen -ondanks die titel het jaar voordien - zijn beste wedstrijden gespeeld in jaren. Vooral Europees waren ze formidabel."

   

  "Dat niveau heeft de Bölöni met Antwerp dus nog niet bereikt. Hij heeft er momenteel ook de spelers nog niet voor. Het Standard van 2008 had een complete ploeg, met een forse verdediging, een middenveld (Defour, Fellaini, Witsel) dat later het middenveld van de Rode Duivels is geworden, en topaanvallers als Mbokani en Jovanovic."

   

  "Maar het gaat in sneltempo de goede kant op met dit Antwerp. De speelstijl is er dit seizoen bijvoorbeeld volledig veranderd. Weg die focus op het fysieke, want met Refaelov, Juklerod en Mbokani is er heel wat voetballend vermogen bijgekomen."

  Laszlo Bölöni zag zijn kern dit seizoen aangedikt met kwaliteit: Refaelov, Junklerod en Mbokani.

  Laszlo Bölöni zag zijn kern dit seizoen aangedikt met kwaliteit: Refaelov, Junklerod en Mbokani.

  "D'Onofrio wil met Antwerp absoluut hetzelfde bereiken als met Standard"

  De vergelijking begint en eindigt met Luciano D'Onofrio, sinds vorig seizoen sportief directeur bij Antwerp en 13 jaar lang de grote man bij de Rouches. 

   

  "Luciano D’Onofrio is er volledig van overtuigd dat de top mogelijk is met Antwerp, mits het middenveld nog wat kwaliteitsinjecties krijgt. Want de aanbreng, daar knelt het schoentje toch. En D’Onofrio wil met Antwerp absoluut hetzelfde bereiken als bij Standard."

   

  Omringt D’Onofrio zich daarom met de oude gloriën (Van Damme, Mbokani, Bolat) van in zijn tijd bij Standard? "Neen, dat heeft niets te maken met emoties of nostalgie, het is gewoon  een combinatie van ‘wishful thinking’ en gezond verstand."

   

  "D’Onofrio weet dat bijvoorbeeld een Mbokani op zijn beste niveau tot de beste spitsen in België behoort. Van Damme en Bolat idem dito. D’Onofrio begrijpt immers maar al te goed dat hij vooral mensen met metier nodig heeft om zo snel mogelijk de top te bereiken, en niet enkel jonkies. Bij Standard heeft hij er tien jaar over gedaan, bij Antwerp wil hij sneller resultaat boeken."

  Antwerp-spits Mbokani viert zijn doelpunt tegen AA Gent.

  Antwerp-spits Mbokani viert zijn doelpunt tegen AA Gent.

  "Net als Standard is Antwerp thuis een andere ploeg"

  "Ook extrasportief zijn er zeker gelijkenissen tussen Standard en Antwerp", vindt Ronsse. "Bij beide clubs zit de strijdersmentaliteit in de genen. Om het imago van een club op te nemen, bekijk je hoe de supporters er zich gedragen. En op de Bosuil reageren ze even hevig als op Sclessin."

   

  "Net als Standard is Antwerp thuis dus een andere ploeg. De 15.000 hevige toeschouwers geven er de spelers echt een boost. Bovendien wordt het 'nieuwe' stadion een voltreffer, daar hebben ze met Paul Gheysens (Ghelamco-topman, red.) de ideale voorzitter voor."

   

  "En financieel hoeven ze zich in Antwerpen ook al geen zorgen te maken, want D’Onofrio moet Gheysens zelfs vaak intomen om niet al te hard van stapel te lopen en té snel té veel geld uit te geven."

  "Antwerp kan binnen twee à drie jaar kampioen worden"

  "Kortom, Antwerp is dit seizoen ontegensprekelijk een play-off I  of zelfs een top 3-kandidaat. Maar of ze klaar zijn voor die titel? Dat durf ik zo niet te verkondigen. Want de échte Belgische top, zoals Standard dat was tien jaar geleden, dat zijn ze nog niet."

   

  "Maar ik twijfel er nauwelijks aan dat Antwerp hetzelfde kan verwezenlijken. Trouwens, als Bölöni er in slaagt de titel te pakken met Antwerp (de laatste dateert van 1957, red.), dan doet hij véél straffer dan Preud’homme bij Standard en wordt hij in een klap een legende op de Bosuil, wis en zeker."

   

  "Wanneer dat dan gebeurt? Ik verwacht dat die ambitie binnen de twee à drie jaar gerealiseerd kan worden. Al zullen ze het dit seizoen, als de mogelijkheid zich aanbiedt, zeker ook niet laten liggen natuurlijk."