• home
 • video
 • pas verschenen

  Sterckx (16) verbetert stokoud record van Marx op WK gewichtheffen

  Nina Sterckx

  Nina Sterckx, de kleine Hercules uit Laarne.

  Nina Sterckx heeft op het WK gewichtheffen in Turkmenistan haar visitekaartje uitgedeeld. Ze kwam tot een totaal van 182 kilogram, een dik persoonlijk record én een Europees record voor -17-jarigen.

  Nina Sterckx geldt al een paar jaar als hét grootste gewichtheftalent van ons land. Op haar 16e is ze al zo goed dat ze meedoet aan het WK bij de senioren. Het begon al goed bij het trekken of de snatch (gewicht in 1 beweging boven het hoofd): met 81 kilogram verbeterde ze het Belgische record van Ingeborg Marx uit 1999 met 1 kilogram.

   

  In het stoten of de clean & jerk (gewicht eerst op de schouders en daarna boven het hoofd) tilde Sterckx 101 kilogram omhoog, wat haar totaal op 182 kilogram bracht. Dat is een verpulvering van het Europese record voor -17-jarigen met 5 kilogram. En passant brakt ze ook het record bij zowel het trekken als het stoten.

   

  Sterckx zal pas zaterdag weten wat haar eindresultaat is op het WK, aangezien ze in de 1e groep in actie kwam er overmorgen nog een groep vrouwen in haar categorie in actie komt. Ze heeft sowieso al 16 vrouwen achter zich gelaten.

   

  Het WK in Turkmenistan geldt tevens als het eerste kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen.

  Nina Sterckx tussen haar trainers Tom Goegebuer en Bieke Vandenabeele