• home
 • video
 • pas verschenen

  Paralympiërs op stage in Parijs: "Superbelangrijk voor groepsgevoel"

  Belgische paralympiërs

  België behaalde op de Paralympische Spelen van Rio 11 medailles.

  Geen herfstvakantie voor onze paralympische atleten, maar wel een stage in Frankrijk. Met Tokio stilaan in zicht begint het olympische vuur steeds feller te branden bij de paralympiërs. "We willen minstens even goed doen als in Rio."

  Op iets minder dan 2 jaar van de Paralympische Spelen in Tokio heeft een groot deel van de Belgische delegatie de banden aangehaald op een stage in het Franse trainingscentrum in Parijs.

   

  "Dit is een superbelangrijke stage", zegt delegatieleider Olek Kazimirowski aan Sporza. "Er zijn niet veel momenten waarop je de hele groep kunt samenbrengen. Hier kun je het gevoel krijgen 1 delegatie te zijn."

   

  "Dit is ook een signaal naar de atleten dat we in hen investeren. 80 à 85% van ons budget vloeit naar hen."

   

  "Dit is een beetje een kleine versie van een paralympisch dorp", zegt mediamanager Guillaume Gobert. "Je vindt hier topfaciliteiten voor alle sporten waar wij goed in zijn. En Parijs is niet ver."

  Delegatieleider: "Iedereen kan hier van iedereen leren"

  "Wie gaat, moet finaleplaats kunnen halen"

  De Olympische Spelen van Rio waren voor België de succesvolste ooit. In Tokio willen ze daar een vervolg aan breien. "We hopen minstens even goed te doen, dat betekent 11 medailles", zegt Kazimirowski.

   

  "Namen kunnen we daar nu nog niet op kleven. We hebben natuurlijk enkele wereldkampioen waar we veel van verwachten: Kris Bosmans, Peter Genyn, Jean-François Deberg,... Maar iedereen moet zich eerst nog kwalificeren. Begin 2020 zullen we een beter beeld hebben."

   

  De Belgische selectiecriteria zijn wel strenger dan de internationale. "Onze filosofie is: liever wat minder atleten die effectief een topprestatie kunnen neerzetten. Wie gaat, moet een finaleplaats kunnen halen."

   

  "De Spelen van Tokio zijn ook een tussenstap naar die van Parijs. Die zijn dicht bij huis en daar hebben we dus een kans om net zoals in Londen een boost te creëren. Maar dat gaat beter als de prestaties in Tokio al tot de verbeelding spreken."

  Mediamanager: "Een soort paralympisch dorp"