• home
 • video
 • pas verschenen

  Gumienny: "Elke dag makelaar bellen? Dat doe ik zelfs niet met mijn vrouw"

  Bart Vertenten zit nog in de cel, Sebastien Delferière is vrij onder voorwaarden.

  Scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière hadden "ongeoorloofde contacten" met spelersmakelaar Dejan Veljkovic. Dat zou volgens Het Laatste Nieuws blijken uit honderden afgetapte telefoontjes. Ook ex-scheidsrechter Serge Gumienny stelt zich ernstige vragen.

  De inhoud van afgeluisterde telefoongesprekken van scheidsrechters Vertenten en Delferière is ontluisterend.  Maandenlang zouden ze intensief contact hebben gehad met spelersmakelaar Veljkovic.

   

  Delferière zou er bijvoorbeeld voor hebben gezorgd dat Anderlecht-speler Sofiane Hanni ontsnapte aan een schorsing. "Ik vertrek straks naar de bond en zorg er wel voor dat hij geen schorsing krijgt", quote Het Laatste Nieuws.

   

  Ook Vertenten zou "verdachte" contacten hebben gehad met Veljkovic. Zo zou de spelersmakelaar geregeld tegen Vertenten hebben gezegd dat Antwerp de degradatiematch tegen Eupen moest winnen.

  "Ik wil nog een sprankeltje hoop behouden"

  De informatie werd niet bevestigd door het gerecht, maar ex-scheidsrechter Serge Gumienny las het toch met grote ogen. "Ik ben geschrokken van het aantal gesprekken en de inhoud", vertelde hij op Radio 1.

   

  "Maandenlang elke dag bellen? Dat doe ik zelfs niet met mijn vrouw. Het is onbegrijpelijk dat er zoveel contact zou zijn geweest tussen twee scheidsrechters en een manager."

   

  "Ik stel me dezelfde vragen als iedereen: waarom? Als ik lees dat er beloftes worden gemaakt om schorsingen van spelers te doen verdwijnen... Dat zijn ongeoorloofde contacten. De afstand tussen de refs en de voetbalwereld was veel te klein om fatsoenlijk te functioneren."

   

  "Uiteraard geef ik Vertenten en Delferière nog het voordeel van de twijfel. Ik ken hen heel goed: ze waren heel professioneel en wilden ver geraken om grote toernooien te fluiten. Dat sprankeltje hoop wil ik behouden. Ik wil ook benadrukken dat het om twee geïsoleerde gevallen gaat en ik nog steeds het volle vertrouwen heb in de arbitragewereld."

  De afstand tussen de refs en de voetbalwereld was veel te klein om fatsoenlijk te functioneren