• home
 • video
 • pas verschenen

  IT-systeem van de FIFA is gehackt: "We zijn bezorgd"

  De FIFA.

  In maart van dit jaar is het IT-systeem van de wereldvoetbalbond FIFA gehackt. "We zijn bezorgd dat bepaalde informatie illegaal verkregen is", zegt de FIFA.

  De FIFA zit uiteraard verveeld met de computerkraak. "Na de hack  in maart heeft de FIFA een aantal maatregelen genomen om de IT-veiligheid te verhogen. Zo kunnen we onze werknemers beschermen", klinkt het.

   

  "Maar dit issue is niet van voorbijgaande aard. De FIFA wordt hier net als ontelbare organisaties wereldwijd mee geconfronteerd."     

   

  Intussen verwacht FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat er na de hack vertrouwelijke informatie zal lekken. Zo kreeg de FIFA van verschillende media al vragen op basis van informatie die de wereldvoetbalbond liever intern houdt.

   

  "We hebben die vragen telkens beantwoord", zegt Infantino. "In mijn job heb ik discussies, wissel ik documenten, ontwerpen en ideeën uit over heel veel onderwerpen."

   

  "Als ik gewoon in mijn kamer moet blijven, met niemand mag spreken en niets mag doen, hoe kan ik dan mijn job goed uitvoeren?"     

   

  Het Amerikaanse departement van Justitie en de FBI verklaarden eerder deze maand dat de Russische inlichtingendienst in 2016 al eens FIFA-gegevens hackte. Op die manier raakten onder meer lab-resultaten bekend.

  Onderzoek naar WK 2022 met meer dan 31 landen

  De FIFA overweegt het WK van 2022 in Qatar overigens al uit te breiden met meer landen. Met hoeveel is nog niet duidelijk, maar voorzitter Infantino onderzoekt de mogelijkheden.

   

  De FIFA heeft eerder al besloten het aantal deelnemende landen uit te breiden van 32 naar 48 landen.

   

  Infantino: "Dat gebeurt op het WK van 2026 in de VS, Canada en Mexico. Maar het kan zijn dat we op het WK in Qatar al meer dan 32 landen zien."

   

  "We bekijken de mogelijkheden met onze vrienden uit Qatar en andere landen uit de regio, want ze zullen moeten samenwerken om uitbreiding mogelijk te maken. We hopen dat het lukt en zo niet, dan hebben we het geprobeerd."