• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijnants over Madrileense crisis: "De geest van Ronaldo waart rond bij dit Real"

  Cristiano Ronaldo verliet Real Madrid afgelopen zomer.

  Julen Lopetegui is geen coach meer van Real Madrid na de 5-1 in Barcelona. Stef Wijnants volgt het Spaanse voetbal voor Sporza: "Er zit veel te weinig bezieling in de ploeg. De cijfers van Real zijn de slechtste in 17 jaar."

  "Ik moet even terugdenken aan Georges Leekens"

  Die 5-1 is natuurlijk een grote vernedering, maar ze verloren ook al eens met 3-0 in Sevilla. Op 14 wedstrijden was er 6 keer verlies en de club heeft maar 14 op 30 in de competitie, waar het pas 9e staat. Dat zijn de slechtste cijfers in 17 jaar.

   

  Er zit veel te weinig bezieling in deze ploeg. Al die (ex-)wereldkampioenen zijn niet in vorm: Varane, Kroos, Ramos, ... Er zijn liefst 8 spelers genomineerd voor de Ballon d'Or binnenkort. Dan kun je met zulke cijfers als coach niet thuiskomen. Hij kreeg vooral de kleedkamer niet meer gemanaged na - zeg maar - de losse, vriendelijke aanpak van Zizou.

   

  Of Lopetegui dan een miscast was? Hij is natuurlijk onder een slecht gesternte begonnen. Hij was een zeer goede coach van het Spaanse nationale elftal en de dag voor het WK is hij eigenlijk moeten opstappen, omdat toen uitkwam dat hij naar Real zou gaan. Zo heeft deze man de 2 belangrijkste en meest begeerde jobs in Spanje - en misschien wel de hele wereld - in 4 maanden verloren.

   

  Ik moet even terugdenken aan Georges Leekens. Niet dat die ontslagen werd bij de nationale ploeg. Die stapte zelf op om naar Club Brugge te gaan, waar hij 3 maanden later ontslagen werd.

   

  Persoonlijk is dit een vreselijke zaak voor Lopetegui. Hij wilde een ander soort voetbal spelen. Hij is van de Cruijff-school, met veel tiki-taka en discipline aan de bal.

   

  Als je dan van Zidane komt, dat was spontaan voetbal en daar zag je niet altijd de patronen. Maar daar voelden deze spelers zich heel goed bij. Die spelers wonnen 3 keer op een rij de Champions League. Als je dan als coach andere dingen wil doen, moet de kleedkamer mee. En die is niet meegegaan. Daar heeft hij toch een fout gemaakt.

  "Ronaldo? Niet alleen zijn goals, ook zijn aanwezigheid"

  Er is natuurlijk het vertrek van Cristiano Ronaldo. Maar het zijn niet zozeer zijn goals alleen, het is ook zijn aanwezigheid. Als je achterstaat, dan weet je dat er met Ronaldo vooraan iemand loopt die op elk moment een prachtdoelpunt kan maken. Dat zit toch in het hoofd van de spelers. Met hem erbij moest de tegenstander ook altijd waakzaam zijn. Dat is nu niet meer, maar dat hebben ze schaamteloos onderschat.

   

  De geest van Ronaldo waart absoluut rond bij dit Real, ook al omdat er alweer geen toptransfer gedaan is. We zitten in een periode waarin topclubs zoals City en United een half miljard hebben uitgegeven. Real heeft sinds 2014, dan heb ik het over James, geen Galactico meer aangetrokken.

   

  Dit zat er eigenlijk al jaren aan te komen. Je kan niet altijd verder met Bale, Benzema, Kroos en Ramos. Dat loopt al heel veel jaar en er is gewoon geen nieuwe dynamiek gekomen in die kleedkamer. 

  "Real is een beetje het Anderlecht van Spanje"

  Of Real deze winter dan op de transfermarkt moet? Als Real aanklopt, dan gaat het niet meer over 50 of 70 miljoen euro. Dat was bij Courtois wel het geval, maar hij is een doelman. Real wil Hazard, Neymar of Mbappé en dan moeten ze meer dan 200 miljoen neerleggen. Dat is een smak geld.

   

  Real is een beetje het Anderlecht van Spanje, op een veel hoger niveau weliswaar. Maar het komt er altijd goed. Vorig jaar eindigden ze ook op 17 punten van Barcelona, maar ze wonnen wel de Champions League. Bij Anderlecht komt het ook altijd wel ergens goed, dat zal bij Real ook wel zo zijn. Of ze dan nog prijzen pakken, zal afhangen van de nieuwe coach.

  "Lopetegui heeft ook nooit een keuze gemaakt over zijn doelmannen"

  Dat Thibaut Courtois nu misschien zal balen? Over zijn komst was ook al niet goed nagedacht. In de kleedkamer had de vorige doelman, Keylor Navas, een heel belangrijke rol, ook al omdat de broer van Sergio Ramos Navas' makelaar is.

   

  Dan komt er een nieuwe doelman, weliswaar de beste van de wereld, maar daar lag niet de uitgesproken keuze bij de spelers om een nieuwe te hebben. Voor Courtois was het niet zo eenvoudig om in die dynamiek van de kleedkamer te komen.

   

  Het zal ook zeer frustrerend zijn voor Courtois. Een doelman wil belangrijk zijn en dan krijg je zulke goals tegen, doelpunten waar je niets aan kunt doen. Het zal afhangen van de nieuwe trainer welke positie hij zal innemen.

   

  Lopetegui heeft ook nooit een keuze durven te maken: Navas speelde in de Champions League, Courtois in de competitie. Je moet daar toch een keuze maken. Op zo'n topniveau moet je een doelman hebben die de echte nummer 1 is.

  De 14 dagen van Solari

  Intussen is Santiago Solari de voorlopige opvolger van Lopetegui. Wat wel vreemd is: in het Spaanse reglement staat dat je maar 14 dagen een trainer ad interim mag hebben. Ofwel laten ze Solari 2 weken presteren en moet hij hoofdcoach worden, ofwel moeten ze absoluut iemand anders hebben.

   

  Antonio Conte heeft al afgehaakt door die openlijke verhalen van Ramos in de pers, die zei dat een nieuwe coach maar eens moet bewijzen dat hij met de spelers kan omgaan. Daar toon je als speler je macht mee en die moet absoluut ingedijkt worden. Wie wil dat doen? Dat wordt een groot probleem, ook als Roberto Martinez zou komen.

  Stef Wijnants