• home
 • video
 • pas verschenen

  "Penalty's op WK tegen Frankrijk? Liever met Mignolet dan Courtois"

  Filip Joos zou kiezen voor "een Van Gaaltje".

  Thibaut Courtois moest zich in de Clasico maar liefst 5 keer omdraaien, onder andere na een strafschop. Wat had bondscoach Roberto Martinez gedaan als de halve finale op het WK tegen Frankrijk was geëindigd met strafschoppen?

  Strafschoppen tegenhouden is niet het grootste talent van Courtois. Tegen Barcelona kreeg hij nu al de 11e strafschop op rij binnen. Hij heeft al meer dan 3 jaar geen strafschop meer kunnen tegenhouden. Erger zelfs: van de laatste 18 stopte hij er slechts 1.

   

  "Dat telt niet mee in de beoordeling of een doelman goed is of niet", zei Filip Joos in Extra Time. "Maar als de halve finale op het WK tegen Frankrijk was uitgedraaid op strafschoppen, dan had ik een Van Gaaltje gedaan. Ik had voor Mignolet, die 40 procent van de strafschoppen stopt, of Casteels gekozen."

   

  In de kwartfinales van het WK in 2014 verraste Nederlands bondscoach Louis van Gaal met een keeperswissel vlak voor de strafschoppenreeks tegen Costa Rica. Tim Krul nam de plek in van Jasper Cillessen onder de lat en werd de held van de avond met twee saves. Had Martinez dezelfde tactiek moeten toepassen?

   

  "Dat zou inderdaad getuigen van goed management", zei ook Peter Vandenbempt. "Het maakt in het hoofd een groot verschil of je al 18 strafschoppen hebt binnengekregen of 40 procent hebt gered."

  "Met Conte als Real-coach mag je Hazard vergeten"

  De 5-1-pandoering in de Clasico bezegelde het lot van Real-trainer Julen Lopetegui.  Ex-speler Santiago Solari neemt voorlopig zijn taken over, in afwachting van de komst van een nieuwe coach.

   

  In de wandelgangen worden onder meer de namen van Antonio Conte (ex-Chelsea), José Mourinho (Manchester United), Mauricio Pochettino (Tottenham) en Belgisch bondscoach Roberto Martinez gefluisterd.

   

  "Conte wordt het niet want de kleedkamer wil hem niet", weet Joos. "Ramos heeft gezegd dat je respect verdient door met de spelers om te gaan, niet door de tactiek. Een duidelijke steek naar Conte."

   

  "En als je Eden Hazard wil binnenhalen, is Conte niet de juiste oplossing", vult Marc Degryse aan. "Dan is Roberto Martinez een betere oplossing."