Vindt ook Nys de cross saai? "Alleenheerschappij respecteren"

  Herinnert u zich de beelden van de Koppenbergcross van vorig jaar? Winnaar Mathieu van der Poel zijgt meteen na de aankomst spectaculair neer. Nu de winter is gearriveerd, mogen we dit jaar opnieuw spektakel verwachten. Sven Nys blikt vooruit.

  "Kijk uit naar de eerste moddereditie bovenop de Koppenberg"

  Regen, koude temperaturen en een loodzwaar parcours: de omstandigheden voor de Koppenbergcross donderdag doen het hart van de echte veldritfan sneller slaan. Niet het minst bij Sven Nys. De Koning van de Koppenberg won er zelf 9 keer.

   

  "Dat sommige mensen zeggen dat het veldritseizoen echt begint in Oudenaarde heeft te maken met het feit dat het winteruur is begonnen, dat het herfst is en dat alle wegritten achter de rug zijn. Bovendien is een parcours met de Koppenberg erin speciaal", zegt Sven Nys.

   

  "Sinds de aankomst bovenaan de Koppenberg ligt, hebben we nog nooit een moddereditie gehad. Daar kijk ik echt naar uit. Ik ben benieuwd hoe renners naar boven en nog meer naar beneden gaan rijden."

  Video: Van der Poel moet diep gaan vorig jaar

  "Ik verwacht niet 1 maar 3 of 4 duels op Koppenberg"

  De grootste bedreiging voor de spektakelwaarde in Oudenaarde komt uit Nederland. De suprematie van Mathieu van der Poel legt de crossen de laatste weken erg snel in een vaste plooi.

   

  "Mathieu steekt er momenteel bovenuit, maar op dit parcours komt ook Wout van Aert heel goed tot zijn recht", zegt Sven Nys. "Ook Toon Aerts en Lars van der Haar zijn erg gemotiveerd en vooral Aerts heeft al getoond er te staan."

   

  "Ik verwacht een mooi gevecht en dat zal meer dan 1 duel opleveren. Eerder 3 of 4. Kijk naar vorig jaar. Mathieu was dominant, maar toch was het kantje boord om te winnen."

  "Je moet alleenheerschappij kunnen respecteren"

  Mario De Clercq liet vorige week in Gazet van Antwerpen optekenen dat het veldrijden niet slechter af zou zijn als Wout van Aert en Mathieu van der Poel zouden overstappen naar de weg. Maar Nys deelt die mening totaal niet.

   

  "Je moet net genieten van hun klasse en van het spektakel dat ze brengen", vindt Sven Nys. "Het klopt dat veel crossen snel in de plooi liggen. De dominantie van Mathieu is groter dan vorig jaar."

   

  "Je kan het draaien of keren zoals je wil, hij steekt er op alle vlakken bovenuit. Elke bocht, elke balk wint hij een tiende van een seconde. Anderzijds is hij ook maar een mens."

   

  "Het zal ook eens niet draaien, zeker omdat hij nooit een inspanning schuwt. De cross is ook altijd een sport van pieken en dalen geweest. Soms is er een alleenheerschappij. Die is er nu en dat moet je kunnen respecteren."