• home
 • video
 • pas verschenen

  Campenaerts bereidt in Namibië uurrecord voor: "Safari op de fiets"

  Victor Campenaerts

  Victor Campenaerts kende in september een geslaagde test op de piste.

  De plannen voor een aanval op het werelduurrecord worden steeds concreter voor Victor Campenaerts. Begin 2019 trekt hij 2 maanden op hoogtestage naar Namibië, kort daarna vliegt hij naar Mexico, waar hij het record van Bradley Wiggins probeert te verbeteren.

  "Afgelopen seizoen heb ik gemerkt dat je je na een 2e hoogtestage sneller kunt aanpassen", vertelt Victor Campenaerts aan Sporza. "Het idee is dan ook om in de winter een lange hoogtestage te doen om later in het seizoen een beter rendement te hebben voor de volgende hoogtestage."

   

  "We zijn op zoek gegaan naar een plaats op grote hoogte waar je niet van je fiets vliegt. De eerste optie was Tenerife, maar daar zit je dan 2 maanden op een berg waar niet veel te zien is."

   

  "Via enkele Nederlandse triatleten kwam ik op Namibië. Zij zijn daar al vaker geweest en zijn er positief over."

  2 maanden is lang, maar dit soort opofferingen moet je doen

   "De hoofdstad van Namibië (Windhoek) is heel westers. Er zijn fitnesscentra en shoppingcentra en op 100 meter van ons appartement is een olympisch zwembad."

   

  "Er zijn ook een paar geasfalteerde wegen, maar die zijn doodsaai om duurtrainingen op te doen. Gelukkig krijg ik van Ridley ook een gravelbike. Daarmee kan ik op de vele strade bianche een soort safari op de fiets doen."

   

  "2 maanden zonder familie en vrienden is wel lang, maar je moet die opofferingen doen. Ik denk dat het ook leefbaar moet zijn. Je moet zien dat je niet al mentaal leeg bent voor het seizoen begint."

  "Geen concrete dag prikken, want afhankelijk van luchtdruk"

  De plannen om naar Namibie te trekken waren er al langer, maar krijgen nu meer gewicht door het werelduurrecordpoging waar Campenaerts zijn zinnen op gezet heeft. "Het idee is om na de hoogtestage in Namibië Parijs-Nice of de Tirreno te rijden en daarna meteen naar Mexico te trekken."

   

  "Omdat ik dan al een hoogtestage achter de rug heb, zal ik sneller aangepast zijn en zal ik in Mexico een maand op hoog niveau kunnen trainen."

   

  Ergens in april zou dan D-day moeten zijn voor Campenaerts. "Ik zou hier nu graag willen zeggen: op 5 april om 20u zal ik het record aanvallen. Programmeer nu al je videorecorder of boek je ticket. Maar we moeten de exacte dag laten afhangen van de luchtdruk. Goeie of slechte luchtdruk, dat kan 1 kilometer verschil maken."

   

  "Een afstand heb ik niet in gedachten. 1 meter verder dan het record van Bradley Wiggins (54,526 km) is voldoende. We zullen wellicht een schema opstellen voor 54,700. Daar gaan we dan op voort."

   

  Campenaerts wordt begeleid door een heel team en zal in de aanloop naar de recordpoging ook iemand met piste-ervaring aan boord nemen. "Het is zeer belangrijk om de goeie lijn te kunnen rijden. Dat scheelt enkele centimeters per ronde. Het zijn dat soort details die cruciaal zijn."

  "Mijn naam naast Merckx en Wiggins zou fantastisch zijn"

  Als het hem lukt het record van Wiggins te verbeteren, schaart Campenaerts zich in een illuster rijtje, met daarop ook nog bijvoorbeeld Eddy Merckx. "Het is een fantastische erelijst. Als de grootste prestaties van Merckx worden opgesomd, is dat werelduurrecord er altijd bij."

   

  "Maar dat wil niet zeggen dat ik me wil vergelijken met Merckx of Wiggins. Ik weet ook wel dat Wiggins zijn record niet in perfecte omstandigheden heeft gereden. Anders was dat wellicht een vrijwel onbreekbaar record geweest. Nu is het wel speelbaar. Het zou fantastisch zijn als ik mijn naam ook op dat lijstje zou kunnen zetten."