• home
 • video
 • pas verschenen

  Familie rouwt in Leicester: Wie was Vichai Srivaddhanaprabha?

  Samen met Ranieri bezorgde hij Leicester de Premier League-titel.

  0 / 0

  Vichai Srivaddhanaprabha, de eigenaar van Leicester City en OH Leuven, kwam om het leven bij een helikoptercrash. Hij was 60. Srivaddhanaprabha was als zakenman eigenaar van King Power, maar was toch vooral een voetballiefhebber.  Vanmiddag kwamen zijn zoon en vrouw een bloemstuk leggen aan het stadion van Leicester City.

  De man die een Premier League-sprookje schreef met Leicester

  Het bekendst is Srivaddhanaprabha als voorzitter van Premier League-club Leicester City. Hij nam in augustus 2010 het Engelse Leicester City over voor 44 miljoen euro. Hij werd ook de voorzitter van de club. 

   

  In 2014 bracht hij de club van de tweede klasse weer naar de Premier League en nog geen 2 jaar later werd de club verrassend kampioen van Engeland. Onder leiding van coach Claudio Ranieri verloor Leicester maar 2 keer en eindigde het met een bonus van 10 punten. 

   

  Het magische sprookje maakte Srivaddhanaprabha bijzonder geliefd in de stad. Hij zat elke thuiswedstrijd in de tribune en kreeg een staande ovatie van de 32.000 toeschouwers. De zakenman was ook bijzonder vrijgevig. Zo trakteerde hij de supporters regelmatig op gratis bier of gaf hij abonnementen cadeau.

   

  Ook de spelers van Leicester hielden van hun voorzitter. Onder anderen Kasper Schmeichel postte na het tragische nieuws een emotioneel eerbetoon op sociale media.

  En hetzelfde wou doen met Oud-Heverlee Leuven

  In mei 2017 kondigde de King Power-groep aan dat het ook tweedeklasser Oud-Heverlee Leuven had overgenomen. Ongeveer een jaar later werd Srivaddhanaprabha, net als in Leicester, ook voorzitter van de club. Na de overname paaidede nieuwe eigenaar de fans door elke abonnee een shirt te geven.

   

  Ook bij de matchen van Oud-Heverlee Leuven was Srivaddhanaprabha regelmatig aanwezig. Hij had grote plannen voor de club, al draaide het de laatste tijd sportief vierkant. 

   

  Srivaddhanaprabha wou binnen de drie jaar met OHL weer naar 1A klimmen en ook in Leuven investeerde hij fors. Zo werden de velden heraangelegd.

  Hij bouwde zijn imperium met belastingvrije winkels

  Als zakenman stond Srivaddhanaprabha aan het hoofd van de King Power-groep. In 1989 opende hij een eerste belastingvrije winkel, ondertussen is de keten uitgegroeid tot een gigantisch bedrijf dat volgens Forbes zo'n 4,3 miljard euro waard is. Zelf was Vichai Srivaddhanaprabha een van de rijkste mannen in Thailand.

   

  Het imperium van de familie omvat ook een keten van hotels in Thailand en ze hebben ook aandelen van Thai Air Aisa, een luchtvaartmaatschappij.  

  Srivaddhanaprabha was ook eigenaar van succesvolle poloploeg

  Naast voetbal is Srivaddhanaprabha ook een passionele pololiefhebber. Vichai was de eerste Thaise polospeler en nam het zelfs een aantal keer op tegen Prins Charles en William in Groot-Brittannië. Ook een groot deel van zijn familie speelt polo.

   

  Een eigen club kon dan ook niet uitblijven en in 2014 richtte hij de King Power Foxes op. Het team kon beschikken over 200 van de beste polopaarden ter wereld en hij bouwde ook een centrum in Sussex.

  Een boeddhist, echtgenoot, vader

  Vichai Srivaddhanaprabha werd op 5 juni 1958 in Bangkok geboren als Vichai Raksriaksorn. Hij was getrouwd met Aimon Srivaddhanaprabha en samen had het koppel 4 kinderen. Zijn zoon Aiyawatt liep als vicevoorzitter van de twee voetbalclubs het meest in de schijnwerpers. Srivaddhanaprabha was ook een devoot Boeddhist.

   

  Aiyawatt en de vrouw van Srivaddhanaprabha brachten vandaag een bezoek aan het stadion van Leicester City. Ze legden een krans neer om hun overleden vader/echtgenoot te eren, maar ze brachten ook hulde aan de andere slachtoffers van de crash.