• home
 • video
 • pas verschenen

  Armstrong tegen Bruyneel: "We kregen sowieso levenslang"

  Lance Armstrong

  Lance Armstrong heeft zijn voormalige teammanager Johan Bruyneel aan de lijn.

  In de podcast van Lance Armstrong heeft Johan Bruyneel (nog eens) zijn mening gegeven over zijn levenslange schorsing. "Ze hebben een pact met de duivel gesloten om ons te pakken", vindt de voormalige teammanager.

  Bruyneel: "Ze wilden onze trofee"

  Vorige week verlengde het Internationaal Sporttribunaal TAS de schorsing van Johan Bruyneel van 10 jaar tot levenslang. In een open brief erkent de Belgische ex-renner zijn fouten, maar uit hij ook zijn frustratie. Dat doet hij opnieuw in de podcast THEMOVE van Lance Armstrong.

   

  "We leefden in een gek en gestoord tijdperk", begint Armstrong het gesprek met zijn voormalige teammanager. "Of we een jaar of levenslang kregen, we zouden nooit nog aan een job in de wielerwereld geraken. Op die manier hangen we sowieso levenslang. Het maakt dus geen verschil uit", vindt de dopingzondaar.

   

  Johan Bruyneel: "10 jaar of levenslang maakt niet veel verschil, maar het frustreert me wel hoe sportrecht werkt. Je moet het eens meegemaakt hebben om te beseffen hoe eenzijdig het eraan toe gaat."

   

  "Voor het Amerikaanse antidopingagentschap en het Wereldantidopingagentschap draaide het in onze zaak nooit over de strijd tegen doping. Ze wilden gewoon Lance en Johan pakken om nadien met die trofee te kunnen pronken."

   

  "Mijn trofee hebben ze nu, maar ik vind het te makkelijk om problemen uit het verleden, van verschillende generaties, toe te schuiven op twee mensen. En dat doen ze."

  Lance Armstrong en Johan Bruyneel

  Lance Armstrong en Johan Bruyneel werkten jarenlang samen in het wielerpeloton.

  "Een pact met de duivel"

  "Wat er in die periode gebeurd is, gaat niemand ontkennen. Ik ook niet. En daar wil ik mijn verantwoordelijkheid voor nemen", gaat Johan Bruyneel voort in de podcast, "maar als je dit louter juridisch bekijkt, is het echt ongelooflijk hoe het Amerikaanse dopingagentschap me aan een arbitrage voorlegt."

   

  "En daarbovenop sluiten ze deals met anderen om tegen ons te getuigen. In mijn geval vind ik het echt waanzinnig hoe een voormalige teamdokter van ons (Del Moral, red.) eerst levenslang krijgt en er daarna vanaf komt met 5 jaar voor zijn getuigenis tegen mij."


  "Zo werkt het eenmaal, maar die man heeft wel toegegeven dat hij jonge renners had gedopeerd vooraleer hij bij ons team terechtkwam. Na zijn 
  vertrek bij US Postal ging hij voort met zijn praktijken. En nu begeleidt hij weer jonge renners. Ze hebben een pact met de duivel gesloten om ons 
  te pakken."

  De teamdokter die tegen mij getuigt, begeleidt nu weer jonge renners.

  Johan Bruyneel

  "7 uur gefietst om me af te reageren"

  "De zaak frustreert me, maar nu kan ik het hoofdstuk eindelijk wel afsluiten.
  Eindelijk kan ik voort met mijn leven", concludeert Johan Bruyneel.

   

  "Toen ik hoorde dat ik levenslang geschorst werd, ben ik 7 uur gaan fietsen. Dat kunnen ze me gelukkig niet afpakken. Ik vond het een goede manier om mijn frustraties af te reageren."


  Volgende zomer is Bruyneel alvast te gast bij Lance Armstrong om zijn mening te geven over de Ronde van Frankrijk anno 2019.

  Johan Bruyneel

  Johan Bruyneel fietst tegenwoordig als wielertoerist.