• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Hoe het voetbalschandaal aan het licht kwam: "Voorzet kwam uit bankkantoor in Limburg"

  Bisschop: "Kans is niet onbestaande dat zaak verder uitdijt"

  Het voetbalschandaal heeft de Belgische voetbalwereld op zijn grondvesten laten daveren. Maar hoe ging de bal aan het rollen? Eric Bisschop, coördinator sportfraude bij het federaal parket, deed zijn verhaal in De ochtend op Radio 1.

  "Anderhalf jaar geleden kregen we melding uit Limburg"

  "Van dit dossier waren we al langer op de hoogte dat er zaken konden foutlopen met de positie, het statuut en de inbedding van de spelersmakelaars in het voetbal", zegt Eric Bisschop, coördinator sportfraude bij het federaal parket.

   

  "Maar op een bepaald moment heb je een voorzet nodig om iets te kunnen opbouwen. En die voorzet kwam uit een bankkantoor uit Limburg anderhalf jaar geleden. Uit een verslag van de cel voor financiële informatieverwerking bleek dat er bepaalde mogelijke verdachte geldstromen waren."

   

  "Wat er verdacht was aan die geldstromen? De namen, de bedragen en de frequentie van de geldstromen."

  "Bij zo'n zaak weten we niet waar we zullen uitkomen wanneer we beginnen"

  "Toen die melding binnenkwam uit het bankkantoor van Limburg,  dacht ik meteen dat dit een insteek kon zijn om een dossier op te starten dat we al langer wilden opstarten gericht op bepaalde voetbalmakelaars zoals Dejan Veljkovic."

   

  "De mensen die we normaal viseren zijn eigenlijk harde beroepscriminelen met een eigen aparte attitude en hun eigen voorzorgen. Je merkt dat dat in dit geval anders is."

   

  "Wanneer we met zo’n zaak beginnen, weten we niet waar we zullen uitkomen. Je bouwt het dossier op, je verrijkt het. Op een bepaald moment zijn er meer intrusieve maatregelen nodig en komt de onderzoeksrechter inzake. Dan worden er bepaalde opsporingsmaatregelen opgelegd, zoals telefoontaps."

  "Cel sportfraude bestaat uit 2 personen"

  "De cel sportfraude bestaat uit 2 personen: iemand van het federaal parket (ikzelf) en een politieman van de centrale dienst van de bestrijding van de corruptie", zegt Bisschop.

  "Maar wanneer je aan zo’n onderzoek begint, ga je als federaal parket op zoek naar politiecapaciteit. We hebben bij de federale gerechtelijke politie van Limburg die politiecapaciteit gevonden."

   

  "Maar bij zo’n actie kan je niet alles voorzien. De onderzoeksrechter kan incalculeren hoeveel verhoren hij denkt op 1 dag te kunnen doen. Maar je weet nooit op voorhand hoelang een verhoor zal duren."

   

  "Er zijn 2 onderzoeksrechters bijgehaald en ik denk wel dat alles uiteindelijk vlot verlopen is. Dat er kritiek was op die onderzoeksrechters? Iedere verdachte en ieders aandeel van de verdachte is apart."

   

  "Als er beroep gedaan wordt op een andere onderzoeksrechter om bij te springen is het niet zo dat die blind in het bad moet tasten. Die man wordt gebrieft, krijgt een relevant stuk van het dossier te lezen. Hij kan perfect met kennis van zaken een beslissing nemen. 

  Of er nog meer aanhoudingen komen? "Dit dossier is bijzonder complex", zegt Bisschop. "In België alleen al hebben we 44 huiszoekingen gedaan, waarbij een massa aan informatie en documenten in beslag zijn genomen."

   

  "Die zaken moeten terdege worden onderzocht. Maar er moeten nog altijd heel veel zaken onderzocht worden. Het is dus niet uitgesloten dat het nog verder uitdijt."

  "Niet te vergelijken met dossier-Ye"

  Het meldpunt voetbalfraude werd opgericht in de nasleep van het dossier-Ye. "Maar je kan deze zaak niet vergelijken met de zaak-Ye", zegt Bisschop. "Daar ging het over matchfraude, gokfraude met 2 clubs en een aantal financiële uitlopers bij ploegen die in moeilijkheden waren."

   

  "Wat in deze zaak zo bijzonder is, is de samenstelling van het weefsel dat we nu microscopisch onderzoeken."

   

  "In België is het nog nooit gebeurd dat zoveel sectoren, mensen, clubs, spelers, dirigenten, journalisten, voetbalmakelaars, de voetbalbond betrokken zijn… iedereen is eigenlijk het voorwerp geworden van een collectieve publieke bewustwording van het feit dat er iets moest gebeuren. "

  "België is een goede leerling op vlak van aandacht voor sportfraude"

  "België onderscheidt zich voor een stuk van de vele omringende landen door de cel sportfraude omdat we veel meer een gestructureerde aandacht hebben voor sportfraude", zegt Bisschop.

   

  "België is op dat vlak een goede leerling in de klas. Een paar maanden terug hadden we ook een dossier van sportfraude in tennis, over getrukeerde weddenschappen. Maar dat kwam minder in de media. Er zijn heel veel landen die ons die aanpak benijden."

  "Hoop op statuut voor makelaars"

  Welke gevolgen moeten er voortvloeien uit het voetbalschandaal? "Ik pleit al jaren voor een statuut van makelaars", zegt Bisschop. "In Frankrijk slagen ze er wel in om een gedegen statuut uit te bouwen."

   

  "Ik zie mensen initiatieven nemen om daar werk van te maken in België. Ik hoop alleen maar dat dat niet overhaast gebeurt. Er zijn verschillende echelons waar ze rekening moeten mee houden: de Europese directieven, de nationale wetgever, de gewesten en de voetbalorganisaties FIFA en UEFA."

   

  "Ik hoop dat men goed nadenkt en zich goed laat bijstaan zodat ze een bestendig product kunnen afleveren dat ook een voorbeeld kan zijn voor andere landen."