• home
 • video
 • pas verschenen

  Thiam en Sacoor vallen buiten prijzen, Asher-Smith is Europese primus

  " "

  Dina Asher-Smith pakte op het EK 3 gouden medailles: 100m, 200m, 4x100m.

  Europees zevenkampkampioene Nafi Thiam is niet de Europese atlete van het Jaar. De Europese Atletiekfederatie (EAA) gaf die trofee aan de Britse sprintster Dina Asher-Smith. Die won op het EK in Glasgow 3 keer goud: op de 100, 200 en 4x100 meter. Jonathan Sacoor kreeg ook geen prijs.

  Thiam en Sacoor, wereldkampioen 400m bij de junioren en Europees kampioen 4x400m, waren allebei genomineerd door de EAA voor de gala-avond in Lausanne.

   

  25 procent van de stemmen werden via sociale media toegekend door surfende atletiekliefhebbers, de andere 75 procent ging naar pers, experten en EAA-leden.

   

  En die zetten Thiam, die ook in Götzis het officieuze WK zevenkamp won, achter Asher-Smith. De Britse was de eerste atlete in 28 jaar die een sprinttreble klaarspeelde op het EK. Ze haalde het ook voor de Griekse polsstokspringster Ekaterini Stefanidi, die vorig jaar de beste was.

  Mayer is beste Europese atleet, Sacoor geen Rising Star

  Bij de mannen haalde de meerkamper het wel: de Fransman Kevin Mayer won goud op de zevenkamp indoor, maar verbeterde outdoor later in het jaar het wereldrecord in de tienkamp in Talence.

   

  Bij de Rising Stars (opkomende talenten) waren er 2 winnaars: de Zweedse polsstokspringer Armand Duplantis, die op zijn 18e op het EK naar goud sprong met 6,05m, en de Noorse 1.500m- en 5.000m-loper Jakob Ingebritsen. Die haalde op beide afstanden Europees goud. Bij de vrouwen was de 21-jarige Wit-Russin Elvira Herman de Rising Star. Zij won het EK 100m horden. 

  Atlete die Eyckens troostte na val op EK, krijgt Fair Play-trofee

  De Oekraïense Natalja Prisjtsjepa, dubbel EK-titelhouder op 800m, kreeg ook een trofee. Maar niet voor haar prestaties, wel voor haar sportiviteit: in de reeksen van de 800m in Berlijn kwam onze landgenote Renée Eykens ten val. Prisjtsjepa hielp haar overeind en troostte haar. De Fair Play-trofee was voor haar.