• home
 • video
 • pas verschenen

  TAS schorst Bruyneel en teamarts Celaya levenslang, teamcoach Marti krijgt 15 jaar

  " "

  De 3 mannen waren bij US Postal - met Lance Armstrong - verantwoordelijk voor dopingmisbruik.

  Gisteren kwam Johan Bruyneel zelf naar buiten met zijn levenslange schorsing door het TAS. Vandaag bevestigde het Internationaal Sporttribunaal de schorsing van onze landgenoot voor zijn rol in het dopinggebruik bij US Postal en Discovery Channel. Maar ook een toenmalige ploegarts en teamcoach werden in beroep zwaarder gestraft.

  Bruyneel schreef gisteren een open brief, waarin hij enerzijds zijn fouten erkent, maar anderzijds ook de bevoegdheid van het Amerikaanse antidopingagentschap (Usada) in twijfel trekt.

   

  Het Usada schorste Bruyneel, die met Lance Armstrong 7 keer de Tour won, in 2014 voor 10 jaar voor het dopingmisbruik bij de ploeg. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) ging evenwel in beroep, waarop het TAS er levenslang van maakte.

   

  Pedro Celaya, een voormalige ploegarts bij US Postal, krijgt eveneens een levenslange schorsing. Teamcoach José Marti wordt 15 jaar geschorst. Voor het beroep waren die 2 voor 8 jaar geschorst.

  "Gepaste straf" voor spin in web Bruyneel

  Volgens de rechters van het TAS hebben de drie mannen tussen 1997 en 2007 deelgenomen aan een "uitgebreid en heel succesvol dopingnetwerk". Bruyneel wordt aangewezen als de spin in het web met Marti en Celaya als "onmisbare deelnemers in dit wijdverspreid en systematisch dopingprogramma".

   

  Een levenslange schorsing voor Bruyneel en Celaya en 15 jaar voor Marti is volgens het TAS "gezien de omstandigheden een gepaste sanctie".