• home
 • video
 • pas verschenen

  "Verbaasd dat er voor Dumoulin niet meer tijdritkilometers zijn"

  Froome en Thomas

  Chris Froome en Geraint Thomas kijken vol belangstelling naar de presentatie van het Tour-parcours.

  De Tour de France van 2019 is spek voor de bek van de klimmers. Tom Dumoulin reageert dan ook ontgoocheld. De Belgische vrijbuiters Van Avermaet en Benoot zien dan weer kansen op succes.

  Bij de start van de Tour verwachtte iedereen een duel tussen Chris Froome en Tom Dumoulin, maar uiteindelijk was het Geraint Thomas die er als derde hond mee ging lopen. "Ik ben verbaasd dat ze dit jaar niet meer tijdritkilometers in het parcours hebben opgenomen om dat grote duel met Tom deze keer wél te krijgen", zegt Froome. "Maar ik verwacht sowieso toch een hevige strijd."

   

  "Het verschil zal in ieder geval in de bergen gemaakt moeten worden. Elk jaar is het parcours wat anders en ik heb me telkens aangepast. Dat zal nu niet anders zijn."

   

  "Voor Sky wordt het ook een speciale editie. Het is het 10e jaar dat de ploeg in het peloton is en ook mijn 10e jaar bij de ploeg. Over de planning van mijn seizoen kan ik wel nog niets zeggen, want het parcours van de Giro (die Froome dit jaar won) is nog niet bekend."

   

  Titelverdediger Geraint Thomas kan het nieuwe parcours wel smaken. "Ik zou graag terugkeren om het kunstje nog eens te flikken, maar er is nog niets beslist over de planning."

  Dumoulin: "Dit jaar was het parcours ook niet ideaal voor mij"

  Tom Dumoulin is ontgoocheld dat hij zijn troeven, het tijdrijden, niet ten volle zal kunnen uitspelen. "Ik had natuurlijk graag meer tijdritkilometers, dus je kunt het geen ideaal parcours voor mij noemen", zegt de nummer 2 van dit jaar. "Maar dat was de vorige keer niet anders."

  Van Avermaet: "CCC wordt ploeg van vrijbuiters"

  Voor de Belgische renners wordt het met de Tourstart in Brussel een speciale editie. "Ik heb al een paar etappes door België gereden, maar nog nooit een grand départ. Het wordt iets bijzonders", zegt Greg Van Avermaet.

   

  "Er zijn heel wat ritten door het middengebergte. Als ik op een hoog niveau rijd, kan ik dat wel aan. Het geel zoals dit jaar wordt moeilijk. We hebben een totaal andere ploeg (BMC wordt CCC). Een goed resultaat in de ploegentijdrit is nog wel mogelijk, maar winnen zit er niet in."

   

  "We starten niet zoals de voorbije jaren met één leider, zoals Porte. We zullen met CCC meer in de aanval trekken. Daar hebben we met jongens als Pauwels en De Marchi mogelijkheden. We zullen de koers minder controleren, maar dat is ook in het voordeel voor een type als ik."

   

  Tiesj Benoot moest de Tour dit jaar na een val verlaten. "Dat was de grootste ontgoocheling van mijn jaar, maar ik zou niet spreken over revanchegevoelens. Het is niet zo dat ik mijn buik vol heb van de Tour. Het blijft de grootste race van het jaar."

   

  "Het is ook tof dat er in de eerste week al enkele kansen zijn voor renners zoals ik. Dat was dit jaar niet het geval."

  Merckx: "Froome is grootste kanshebber"

  50 jaar na de Tourzege van Eddy Merckx in 1969 start de Tour als eerbetoon in "zijn" Brussel. Merckx was bij de voorstelling dan ook de centrale figuur. "Ik hoop dat het een groot feest wordt."

   

  "Het wordt vooral een Tour voor klimmers. Ik denk dat Froome de grootste kanshebber is. Bardet is ook een kandidaat. Hij wordt gediend door de weinige tijdritkilometers. Pinot misschien ook, als hij de vorm heeft van dit najaar. En ik denk nog aan Bernal, toch een zeer, zeer groot talent."