• home
 • video
 • pas verschenen

  Cavendish verlengt bij Dimension Data: "Enige doel is nog record van Merckx"

  " "

  Mark Cavendish (33) heeft 30 Tour-ritten op zijn naam, Eddy Merckx 34.

  Mark Cavendish is in 2019 klaar voor een nieuwe comeback. En de snelle Brit doet dat bij Dimension Data. De 33-jarige spurter, die door ziekte en blessures 2 rampjaren achter de rug heeft, heeft zijn contract bij het Afrikaanse team verlengd.

  Cavendish kwam in 2016 bij Dimension Data en won prompt 4 ritten in de Tour, goed voor een totaal van 30. Maar in 2017 kwam in het voorjaar de diagnose van klierkoorts. Hij maakte zijn rentree in de Tour, die hij echter al snel moest verlaten na de veelbesproken sprint waarbij Peter Sagan uitgesloten werd. Cavendish kwam ten val en liep een schouderbreuk op.

   

  2018 was amper beter: in de Ronde van Abu Dhabi viel hij in de neutrale zone op zijn gebroken schouder en moest opgeven. Bij zijn rentree in competitie in de Tirreno viel hij in de openingsploegentijdrit. Hij brak daarbij een rib, maar stoomde zich toch klaar voor Milaan-Sanremo, waar hij in het slot keihard op een verkeersremmer botste.

   

  In de Tour was hij niet in zijn gebruikelijke vorm, waardoor hij de tijdslimiet niet haalde in de 11e rit. Bleek dat hij opnieuw kampte met klierkoorts, waarop hij sinds augustus niet meer koerste. Hij won in 2017 en 2018 maar 2 keer: een rit in Abu Dhabi en in Dubai.

  "De dag dat ik er niet meer in geloof, stop ik wellicht met koersen"

  Ondanks de tegenvallende jaren en de oplopende ouderdom blijven de ambities van Cavendish hoog. Hij wil het Tour-record van Eddy Merckx minstens evenaren. Die won 34 ritten in de Tour, Cav zit aan 30. "Het is geen geheim dat het record in de Tour nog mijn enige doel is in het wielrennen", gaf Cavendish mee.

   

  "4 overwinningen lijken niet veel als je er al 30 achter je naam hebt staan. Maar ik heb altijd gezegd dat 1 rit in de Tour winnen de carrière van een renner bepaalt. Dus ik weet hoe moeilijk het is om er nog eens 4 te winnen."

   

  "Maar ik zal nooit stoppen om het te proberen. Op de dag dat ik er niet meer in geloof, zal ik waarschijnlijk meteen stoppen met koersen."

   

  "Het lijkt dat mijn carrière gemaakt is van comebacks en dat is nu niet anders. Ik weet dat ik goed bezig ben en dat ik weer dominant kan zijn."

   

  Ploegleider Rolf Aldag gelooft nog in de Brit: "Hij moet een moeilijk jaar te boven komen, maar we menen dat hij zijn capaciteiten weer terug zal vinden als hij volledig hersteld is."

  Treedt ook toe tot Raad van Toezicht

  Cavendish' rol binnen de ploeg wordt trouwens uitgebreid: hij krijgt ook een zitje in de pas opgerichte Raad van Toezicht en adviseert de technologiepartners van Dimension Data om betere producten te ontwikkelen.