• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VIDEO: onze "Eddy Merckx" rijdt de Tour-ploegentijdrit in Brussel 

  Video player inladen ...

  Op zondag 7 juli 2019 werken de deelnemers aan de 106e Tour de France in Brussel de ploegentijdrit af. Hoe ziet dat parcours eruit? Onze Sporza-reporter heeft de omloop voor u al eens verkend.

  Gisteren hebben we ons beste Eddy Merckx-pakje en bijhorende fiets uit de schuur gehaald. Doel: de brede Brusselse lanen afschuimen die de Tour-deelnemers volgende zomer voor hun wielen krijgen.

   

  "Het parcours van 27 kilometer leent zich tot een krachtdemonstratie van de best uitgeruste ploegen, met weinig bochten en een aaneenschakeling van stukken vals plat. Uitstekend om de techniek van de renners op een hoog krachtniveau te beoordelen", meldt de stad Brussel. 

   

  "De laatste rechte lijn zal ongetwijfeld mooie foto's opleveren met het Atomium op de achtergrond. De ploegen die de hechtheid van de bollen van het Atomium evenaren zullen wellicht een mooie herinnering aan Brussel bewaren."

  Start: paleis. Finish: Atomium

  U kunt onze parcoursverkenning, met start aan het Koninklijk Paleis bovenaan in dit artikel bekijken. Als u op deze link klikt, ziet u een gedetailleerd kaartje van de ploegentijdrit, met daarop alle straatnamen.

  Eerste rit van Brussel naar Charleroi en weer naar Brussel

  De eerste etappe van de Tour situeert zich ook in Brussel, waar zowel de start als de aankomst liggen. De rit van 192 kilometer leidt via Molenbeek en Anderlecht naar Geraardsbergen. We zijn 43 kilometer ver wanneer de Muur opdoemt.

   

  Mooi detail: de Muur van Geraardsbergen maakte ook in 1969, toen Eddy Merckx zijn eerste Tour won, deel uit van het parcours. Van daaruit gaat het richting Charleroi en via de Leeuw van Waterloo en Sint-Pieters Woluwe (waar Eddy Merckx destijds begon te fietsen en zijn eerste gele trui aantrok) weer naar Brussel.

   

  Klik hier om het kaartje te bekijken van de etappe Brussel-Charleroi-Brussel.

  Op maandag komt de Tour thuis

  Op maandag 8 juli verlaat het Tour-circus ons land. Binche organiseert de start van rit 3, die aankomt in de Franse champagnestreek.