Bruyneel levenslang geschorst: "Blijf erbij dat Usada niet bevoegd is"

  Johan Bruyneel (r) met Lance Armstrong.

  De 10-jarige schorsing van Johan Bruyneel door het Amerikaanse antidopingagentschap Usada is door het Internationaal Sporttribunaal TAS omgezet in een levenslange verbanning uit het wielrennen. In een open brief erkent Bruyneel zijn fouten, maar trekt hij ook de bevoegdheid van het Usada in twijfel.

  Johan Bruyneel werd in 2014 voor 10 jaar geschorst door Usada voor zijn rol in het dopinggebruik bij US Postal en Discovery Channel, waar hij jarenlang ploegleider was. In een open brief op Twitter laat Bruyneel vandaag weten dat die schorsing is omgezet in een levenslange verbanning.

   

  "Het Wereldantidopingagentschap WADA was in beroep gegaan tegen mijn schorsing van 10 jaar en daar heeft het TAS nu mee ingestemd, waardoor ik levenslang verbannen ben uit het wielrennen", schrijft Bruyneel.

  "Niet altijd de beste keuzes gemaakt"

  "Op mijn leeftijd (54) is een schorsing van 10 jaar eigenlijk hetzelfde als een levenslange schorsing en ik kan ook niks doen tegen deze straf, maar toch wil ik enkele elementen in deze zaak aanhalen."

   

  "In de eerste plaats wil ik benadrukken dat ik toegeef en ten volle besef dat er in het verleden fouten gemaakt zijn. Er zijn veel zaken waarvan ik wou dat ik ze anders gedaan had en waarvan ik nu veel spijt heb. Het tijdperk waarin ik renner en ploegleider was, is niet te vergelijken met het heden."

   

  "We waren allemaal kinderen van onze tijd, met de valkuilen en de verleidingen die in die periode deel uitmaakten van de cultuur. We hebben niet altijd de beste keuzes gemaakt."

  Er zijn veel zaken waarvan ik wou dat ik ze anders gedaan had en waarvan ik nu veel spijt heb, maar we waren allemaal kinderen van onze tijd.

  Johan Bruyneel

  "Usada heeft geen bevoegdheid"

  "Wat betreft het juridische proces blijven er wel enkele elementen die ik na al die jaren nog steeds enorm frustrerend vind. Ik heb vanaf het begin gezegd dat Usada geen jurisdictie had over mij, als Belg die in Spanje woont."

   

  "Ze hebben alles gedaan om mij te kruisigen en te demoniseren en mij een hoofdrol te geven in hun Hollywood-verhaal, terwijl ze geen bevoegdheid hadden om een zaak te openen tegen mij, laat staan een schorsing uit te spreken."

   

  "Deze zaak is voor mij een ingewikkeld leerproces geweest, maar ik kan dit hoofdstuk nu afsluiten en me focussen op de positieve dingen in de toekomst. Ik heb nog veel energie en ideeën voor de volgende jaren."

   

  "Ik herhaal dat ik van veel dingen spijt heb, maar ik hou nog net zoveel van het wielrennen als toen ik op 14-jarige leeftijd verliefd werd op de sport. Ondanks de uitspraak van het TAS is het nog altijd mijn doel en mijn wens om een bijdrage te leveren om mijn sport te helpen groeien en beter te maken in de toekomst."