Ga naar de inhoud

meest recent

Peloton ondergaat facelift: de opvallendste transfers op een rijtje

 wo 24 oktober 2018 16:00

De transfermolen draaide de laatste maanden op volle toeren. Welke Belgen blinken volgend seizoen in een nieuw kostuum? En welke toprenners slaan een nieuwe weg in? Wij bundelden de opvallendste transfers in het wielerpeloton.

1. Niki Terpstra: van Quick-Step naar Direct Energie

Een winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix die bij een Franse tweedeklasser gaat rijden... Bij Direct Energie wrijven ze zich in de handen.

 

Patrick Lefevere kon Terpstra niet in zijn kampioenenteam houden, omdat hij op dat moment niet over genoeg financiële middelen beschikte. Pientere zet ook van Direct Energie, dat dit seizoen nog naast wildcards greep voor de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en de Omloop.

2. Spurtprins Ewan vervangt (oude) koning Greipel bij Lotto-Soudal

Zoek volgend seizoen niet meer naar André Greipel op het einde van de Lotto-trein. De Duitse krachtsprinter trekt op zijn 36e naar een nieuwe omgeving: Fortuneo. Namen zoals Carbel, Vachon en Welten zullen daar de sprintvoorbereiding voor Greipel in goede banen moeten leiden.

 

Door Greipels vertrek kan nieuwkomer Caleb Ewan zich bij Lotto-Soudal ontplooien tot rittenkaper in de grote rondes. En Ewan staat al te popelen van ongeduld, want tijdens de voorbije Tour en Vuelta liet zijn team Mitchelton-Scott hem nog thuis naar tv kijken.

3. BMC-Belgen naar Movistar, Bahrain en Wanty

Door het verdwijnen van BMC kleurt het peloton volgend jaar wat minder rood. Opvolger CCC (de ploeg-Van Avermaet) kon niet alle toppers aan boord houden, waardoor enkele WorldTour-teams zich gevoelig versterkten. 

 

Bahrain-Merida wil Dylan Teuns laten groeien in de klimklassiekers en rittenkoersen. Jürgen Roelandts is een mondje Spaans aan het leren voor een avontuur bij Movistar. En Loïc Vliegen mag zelf in de prijzen rijden bij Wanty-Groupe Gobert.

NIEUWE BESTEMMING VAN BMC-RENNERS
Jürgen Roelandts Movistar
Dylan Teuns Bahrain-Merida
Loïc Vliegen Wanty-Groupe Gobert
Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida
Rohan Dennis (Aus) Bahrain-Merida
Jempy Drucker (Lux) Bora-Hansgrohe
Stefan Küng (Zwi) Groupama-FDJ
Richie Porte (Aus) Trek-Segafredo
Nicolas Roche (Ier) Sunweb
Tejay van Garderen (VS) EF Education First

4. Nieuwe lading Belgen bij ploeg-Van Avermaet

Greg Van Avermaet en Nathan Van Hooydonck zijn niet de enige Belgen die in 2019 het shirt dragen van CCC, de opvolger van BMC. Zij krijgen het gezelschap van een trio landgenoten: Pauwels (Dimension Data), Van Hoecke (Lotto-Jumbo) en Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), 

BELANGRIJKSTE PLOEGMATEN VOOR VAN AVERMAET IN CCC-PLOEG
Patrick Bevin (NZe)
Alessandro De Marchi (Ita)
Simon Geschke (Dui)
Jakub Mareczko (Ita)
Serge Pauwels
Joey Rosskopf (VS)
Michael Schär (Zwi)
Laurens ten Dam (Ned)
Gijs Van Hoecke
Nathan Van Hooydonck
Guillaume Van Keirsbulck
Francisco Ventoso (Spa)
Lukasz Wisniowski (Pol)
Stefan Denifl (Oos)

5. Nieuwe bestemming voor Bakelants, Debusschere, De Plus en Theuns

De Belgische WorldTour-renners maken er een stoelendans van. Gijs Van Hoecke verlaat dus Lotto-Jumbo, waar Laurens De Plus (Quick-Step) de klimmersbrigade komt versterken. 

 

Jan Bakelants kiest volgend seizoen voor de strakke aanpak van Team Sunweb, waar Edward Theuns zich nooit echt in zijn sas voelde. Theuns zelf is volgend jaar weer te bewonderen op een Trek-fiets.

 

Jens Debusschere trekt volgend jaar het rode shirt van Katjoesja aan, waar Baptiste Planckaert een stapje terugzet naar WB-Aqua Protect-Veranclassic.

6. Een reeks wegrenners voor Mathieu van der Poel

Volgend seizoen wil Mathieu van der Poel voor het eerst van de voorjaarsklassiekers proeven. De Omloop, de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen staan in een ideale wereld op zijn kalender. Maar dan moet hij wel rekenen op wildcards.

 

Zijn team Corendon-Circus moet daarom op korte tijd een sliert wegrenners aantrekken. Devolder, Jans, Rickaert, De Bondt, Stallaert en Lasse Norman Hansen werden al vastgelegd. Maar het team moet nog wat plekjes opvullen.

7. Andere opvallende transfers

  VAN NAAR
Gorka en Jon Izagirre (Spa) Bahrain-Merida Astana
Tony Martin (Dui) Katjoesja Lotto-Jumbo
Pierre Rolland (Fra) EF Education First Vital Concept
Maximilian Schachmann (Dui) Quick-Step Floors Bora-Hansgrohe
Michael Valgren Andersen (Den) Astana Dimension Data