• home
 • video
 • pas verschenen

  Advocaat Vertenten: "Ambitie is dat hij weer op het veld moet staan"

  Hans Rieder.

  Hans Rieder, advocaat van Bart Vertenten.

  Scheidsrechter Bart Vertenten is een van de hoofdrolspelers in het fraudedossier dat bijna twee weken geleden losbarstte. Hans Rieder, de advocaat van Vertenten, gaf bij Van Gils en gasten tekst en uitleg.

  Bekijk hier het volledige gesprek:

  "Rapporten van arbiters zijn nooit opgevraagd"

  Onderzoeksrechter Joris Raskin ging vandaag niet in op het wrakingsverzoek van de advocaat van Bart Vertenten. "Voorlopig hebben we onze slag niet thuisgehaald, neen", vertelde Hans Rieder. "Ik kan geen commentaar geven op die beslissing, want ik ken de motivering niet."

   

  "Maar er bestaat veel verwarring over die wraking. Als een onderzoeksrechter tegenover een beklaagde of een verdachte een uitlating doet die beledigend zou kunnen zijn, dan is dat een subjectieve ervaring van de betrokkene. Dan kan hij naar het wapen van de wraking grijpen."

   

  "Hier gaat het over iets anders. Het is geen uitlating van de onderzoeksrechter, wel een structureel argument. De onderzoeksrechter heeft deel uitgemaakt van de KBVB en terwijl hij daar deel van uitmaakte, heeft hij onderzoek gedaan naar Vertenten."

   

  "Wat heel ergerlijk is, is dat in het onderzoek de officiële rapporten van de arbiters nooit zijn opgevraagd. Men steunt op wat er in de kranten verschenen is."

   

  "Bij elke wedstrijd wordt door de hoofdref een rapport opgemaakt en die zijn nooit opgevraagd. Daaruit blijkt dat de fout in Antwerp-Eupen die hem ten laste wordt gelegd, een fout is die exclusief ten laste gelegd kan worden van de lijnrechter, die daarmee niets bedoeld heeft."

  Penalty in Antwerp-Eupen

  In die bewuste Antwerp-Eupen floot Bart Vertenten een twijfelachtige strafschop voor Antwerp, wat KV Mechelen niet slecht uitkwam in de degradatiestrijd. "Antwerp stond toen al 1-0 voor en kijk waar ref Vertenten staat en wat hij kan zien", argumenteerde Hans Rieder.

   

  "Hij gaat naar de lijnrechter en overlegt met hem. We hebben het beeld per beeld geanalyseerd: je ziet dat Vertenten de richting neemt van de fout, wat hij moet doen. Wanneer hij ziet dat de lijnrechter naar de cornervlag loopt, wat wil zeggen dat het voor hem penalty is, dan draait Vertenten van richting en gaat hij naar de penaltystip."

   

  "Het is nog nooit benadrukt geweest dat die technische gegevens ertoe leiden om met zekerheid te beslissen dat Vertenten alleen maar de fout gefloten heeft op basis van gegevens die hij gekregen heeft van de lijnrechter."

  Telefoongesprekken

  Het gerecht lijkt wel weet te hebben van gesprekken tussen Bart Vertenten en de malafide makelaar Dejan Veljkovic. "Malafide? Dat moet nog uitgemaakt worden. Als ik het dossier gelezen heb, zag ik daar niet veel in zitten."

   

  "En ik zou heel graag die gesprekken die geïnterpreteerd worden als belastend eens willen horen om te zien wat daar van aan is. We leven in België, niet in een modern systeem waar die gesprekken onmiddellijk beluisterd kunnen worden."

   

  "Dat kan maar wanneer de zaak voor de rechter komt, waarbij we kunnen uitmaken of de interpretatie die men er aan gegeven heeft de juiste is. Nu weten we al dat die interpretaties niet juist zijn op basis van de gegevens die mijn cliënt gezegd heeft."

   

  "Zo wordt er gezegd dat hij waarschijnlijk een fout gefloten heeft om betere punten te krijgen in de kranten. Dat is op zich al een contradictie. Die punten waren ook heel laag: 5 in de ene krant, 3 in de andere krant. En van de scheidsrechtersbaas kreeg hij voor die match 7,9."

  "Hij had een prachtige toekomst"

  Is er dan geen bezwarend materiaal? "Voor mij is dat een vaststaand feit", zegt de advocaat van Bart Vertenten. "Daarom ben ik hier, om iets over mijn cliënt te zeggen. Iedereen kent hem nu, maar in opgesloten toestand."

   

  "Op 12 november is hij uitgenodigd om zijn diploma radiologie af te halen bij de VUB. Hij had een prachtige toekomst, ook in de arbitrage. Daar is nu plotseling een einde aan gekomen, door volgens mij een heel ondoordachte actie."

   

  "Je moet het ook zien in een perspectief. Vertenten was een topref in België en stond op enkele dagen van promotie op de internationale ranking. Ik wil het een beetje relativeren. Wat zou die man zich nu kunnen bezighouden met het lot van KV Mechelen op het ogenblik dat je aan de voordeur staat om matchen tussen Inter en Chelsea te fluiten?"

  "Vertenten heeft zich gewoon niets te verwijten"

  Is er voor Bart Vertenten nog een toekomst als ref weggelegd? "Mijn ambitie is, hoe onredelijk dat ook kan klinken, dat ik vind dat hij weer op het veld moet staan. Ivan Leko is ook teruggekeerd."

   

  "Laat ons toch eens afwachten tot er iets boven water komt. Vertenten heeft zich gewoon niets te verwijten. Het is iemand die zijn job gedaan heeft en in een soort van draaikolk terechtgekomen is en waar de rede geen vat meer blijkt te hebben. Of ik er voor vecht om hem weer op het veld te krijgen? Absoluut."

   

  "Het mooiste geschenk dat er zou zijn, is dat hij een wedstrijd kan fluiten en dat men hetzelfde doet als met Leko, met spandoeken waarbij men zegt: het is een totaal verkeerde interpretatie geweest van de feiten en we nemen je weer op in ons midden. Ik heb hoop."