• home
 • video
 • pas verschenen

  Peter Maes in verdenking gesteld van witwaspraktijken en criminele organisatie, vrij onder voorwaarden

  Peter Maes.

  De onderzoeksrechter in het grote fraudedossier van het Belgisch voetbal heeft Lokeren-coach Peter Maes in verdenking gesteld voor witwaspraktijken en deelname aan een criminele organisatie. Maes is vrij onder voorwaarden. Hij mag zijn job blijven uitoefenen.

  Peter Maes is vrij onder voorwaarden

  Maes moest zich gisteren voor een gesprek aanbieden bij het gerecht in Hasselt. 's Avonds kwam het nieuws dat de trainer opgepakt was en de nacht in de cel moest doorbrengen. Waarom was niet duidelijk, maar omdat Maes al jaren samenwerkt met makelaar Dejan Veljkovic, een spilfiguur in de zaak, werd in die richting gedacht.

   

  En dat werd vandaag ook bevestigd: de ex-coach van KV Mechelen en Genk werd ondervraagd en nadien ook in verdenking gesteld door de onderzoeksrechter in Tongeren voor witwaspraktijken en deelname aan een criminele organisatie. Van matchfixing, het andere luik in het onderzoek, is geen sprake.

   

  Maes is de 2e coach in het dossier die in verdenking wordt gesteld na Ivan Leko. De trainer van Club Brugge wordt evenwel alleen verdacht van witwassen. De Kroaat is ook vrij zonder voorwaarden. Maes mag niet met de pers praten, maar mag wel zijn job uitoefenen: tot nader order is hij dus gewoon coach van Lokeren. 

   

  Er worden nu al 21 personen in verdenking gesteld in het fraudeonderzoek.

  Advocaat van Maes: "Hij mag trainer blijven"

  Peter Maes' advocaat, Dirk Vanden Boer, gaf bij het buitenkomen van het gerechtsgebouw een korte verklaring. Waarover gaat het? "Over wat al in de pers gestaan heeft: over de discussie in de fiscale dossiers die naar boven zijn gekomen met de constructies die zouden zijn opgezet. Daar heeft hij zijn uitleg over gedaan." 

   

  Wat zijn zijn voorwaarden? "Hij mag zijn job blijven uitoefenen en trainer zijn. Hij mag uiteraard niet met de pers praten en moet ter beschikking staan van de politie. Hij zal zich daar ten zeerste aan houden. Hij wil volledig meewerken met het gerecht."

  Lambrecht: "Een zware klap voor Lokeren"

  Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht bevestigde vanochtend aan onze redactie dat hij op de hoogte was dat zijn coach was opgeroepen voor verhoor. Maar het was via de media dat de club vernam dat hij opgepakt was.

   

  "Dit is een zware klap voor de club", vertelde de 87-jarige bandenmagnaat. Lokeren bekijkt nog of Maes kan aanblijven als trainer. "Daarvoor moeten we eerst de ware toedracht kennen. Wat ik weet nu even weinig als gisteren."

   

  Wat hij niet vertelde, was dat hij gisteren ook als getuige gehoord werd in Hasselt. Maar dat onderhoud duurde niet lang.

  Tweet van Lokeren (van gisteren):