• home
 • video
 • pas verschenen

  Renaat interviewt Wanda-baas Wang Jianlin: "Samen met UCI eigenaar worden van WorldTour"

  Renaat Schotte strikte Wang Jianlin voor een interview.

  Renaat Schotte strikte Wang Jianlin voor een interview.

  Met de Tour of Guangxi is de laatste WorldTour-wedstrijd van het seizoen achter de rug. "We hopen dat de Tour of Guangxi uitgroeit tot een van de grootste wielerwedstrijden ter wereld", zegt Wang Jianlin, de baas van de Wanda Group.

  Wang Jianlin: "Van wielrennen 1 van grootste sporten maken in China"

  China timmert aan een wielercultuur. De UCI werkt al een paar jaar samen met Wanda Group, het bedrijf van de Chinese miljardair Wang Jianlin. Renaat Schotte kreeg de Chinese magnaat voor zijn microfoon in de Tour of Guangxi,  dat georganiseerd wordt door diezelfde Wanda Group.

   

  "Wielrennen is een van de oudste sporten ter wereld, het was al opgenomen  in een van de eerste Olympische Spelen", zegt Wang Jianlin. "In China is de fiets populair, maar het is nog niet een van de grootste sporten van ons land."

   

  "Wanda wil als een van de grootste bedrijven in de wereld van wielrennen een grote sport maken in China." 

   

  Is het Wangs doel om samen met de UCI eigenaar van de WorldTour te worden? "Ja, natuurlijk", zegt de Wanda-miljardair. "Wanda is voor een lange termijn partner van de UCI. En daar zijn we heel blij mee."

   

  "We hopen ook dat de Tour of Guangxi naast de Tour de France een van de grootste wielerevenementen ter wereld wordt."

  Bekijk het interview met Wang Jianlin

  Van Damme: "Renners en ploegen geven lovende kritiek"

  "Het was een mooie tweede editie van de Tour of Guangxi", vertelt bondsvoorzitter Tom Van Damme over de Chinese rittenkoers. "Jammer genoeg is het weer wat tegengevallen. De organisatie is af. Het is een parcours dat uitermate geschikt is voor het einde van het seizoen. Ik hoor de renners en de ploegen alleen maar lovende kritiek geven."

   

  Slechts 3 van de 6 etappes waren op tv te zien. "Dat is een bezorgdheid van de UCI", zegt Van Damme. "Volgens het lastenboek dienen alle etappes uitgezonden te worden of moet er minstens een mooie samenvatting van iedere etappe op tv komen."

   

  "Dat is nu niet gebeurd. Dat moet volgend jaar wel zeker gebeuren. Dat is een van de pijnpunten die we zullen bespreken met de organisatie."

   

  "Voor de WorldTour is het belangrijk om aanwezig te zijn in een van de grootste economische machten ter wereld. Wanda Sports Group is een financieel heel sterke partner. We hebben er alle belang bij om deze wedstrijd verder uit te bouwen."

  Bekijk het interview met Tom Van Damme