In de winkel van Niels Albert: "Sven Nys koopt hier soms iets voor Thibau"

  Albert gaat elke dag met de fiets naar het werk.

  Zaterdag was Niels Albert de eregast op de veldrit in Boom die zijn naam draagt. Sportweekend trok voor de gelegenheid een hele dag op met de oud-veldrijder en stelde vast dat er vooral een filosoof schuilgaat in Niels Albert.

  Over de fietsen van Wout in zijn winkel: "Hecht belang aan zijn wereldtitels"

  Een opvallend beeld in de winkel van Niels Albert: niet zijn wereldkampioenenfietsen, maar wel die van zijn Poulain Wout van Aert staan vooraan in de toonzaal: "Ik hecht veel belang aan de drie wereldtitels van Wout, omdat ik erbij was. Het waren drie speciale dagen en daar ben ik trots op."

   

  "Vier jaar gelden had ik niet gedacht dat dit mijn leven nu zou zijn. Het gaat soms wat met ups en downs, maar ik ben wel blij met wat we  verwezenlijkt hebben."

  Bij zijn eigen fiets van Koksijde: "Het komt nooit meer terug"

  De fiets die hem de wereldtitel in Koksijde schonk hangt ietwat verborgen bovenaan in de traphal: "Ik kom elke dag voorbij die fiets. Als de winkel dicht is, kan ik me op de trap zetten en even filosoferen. Maar die tijd komt nooit meer terug. Ik wil niet nadenken over hoe het had kunnen zijn."

   

  "Krijg ik hetzelfde gevoel als ik een fiets verkoop vergeleken met een zege in het veldrijden? Neen, dat is iets heel anders."

  "Nys komt soms iets halen voor zijn zoon Thibau"

  Komt dorpsgenoot Sven Nys wel eens in de winkel? "Ik heb Sven hier al een paar keer gezien. Hij moet wel eens iets hebben voor zijn zoon. De nieuwelingen rijden blijkbaar met speciale vitessen. Af en toe zie ik hem wel eens passeren."

  Met de elektrische fiets van de winkel naar huis

  Albert woont op een boogscheut van zijn winkel. De verplaatsing doet hij dan ook met de fiets. Weliswaar met een elektrisch exemplaar.

  Bij zijn kersverse dochter: "Probeer deze zonnebril eens"

  Op 9 juli werd Niels papa van een dochter: Alexine Albert. 

  "Mezelf nog een keer meten met Van Aert en Van der Poel"

  Zou Niels Albert nog een keer tegen Van Aert en Van der Poel willen rijden? "Ja, maar dan moet ik wel 15 kilogram lichter zijn. Ik ben nu 32 en soms vraag ik me af waar zou ik staan. Ik zou wel iets kunnen doen, ook nu, op bepaalde parcoursen. Al is het alijd moeilijk in te schatten.  Maar de manier van rijden, met de gas open, ligt me in elk geval."

  Bekijk de volledige Sportweekend-reportage:

  Lees het bijhorende artikel: "Soms vraag ik me af waar ik nu zou staan"