• home
 • video
 • pas verschenen

  "Stilstaande fases blijven beslissend in 1B"

  Stijn De Smet en Pietro Perdichizzi

  Stijn De Smet (Roeselare) probeert Pietro Perdichizzi (Union) te omspelen.

  Union heeft het voorbije weekend de leidersplaats uit handen gegeven. 1B-analist Karel Fraeye legt de vinger op de wonde.

  Wekelijkse analyse

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en 1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij elke maandag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.

  Onze 1B-analist Karel Fraeye.

  Pijlsnelle Union-aanvallers

  In alle stilte en zonder enige druk groeide Union de voorbije weken uit tot een aantrekkelijk modern elftal, met Niakaté en Percy Tau als meest opvallende exponenten. Niakaté  valt op met zijn 11 doelpunten, terwijl Union met Percy Tau ongetwijfeld over de duurste speler uit 1B beschikt. Moederclub Brighton & Hove kocht de Zuid-Afrikaan aan voor maar liefst 3,2 miljoen euro, maar leende hem wegens vergunningsproblemen een jaar uit aan de Brusselse club.

   

  De Unionisten kregen de voorbije weken de perfecte tegenstanders voorgeschoteld om hun rendement te halen: tegenstrevers in de favorietenrol die best wat ruimte in de rug lieten, waar pijlsnelle aanvallers Percy Tau en Niakaté optimaal van profiteerden.

   

  Ploegen met zo veel snelheid in het aanvallende compartiment zijn ontzettend gevaarlijk: ze kunnen elke partij met een gelijkaardige mindset aanpakken en eens ze op voorsprong staan, is de kans op uitdieping van de voorsprong erg groot omdat de tegenstander noodgedwogen nog meer ruimte moet laten op zoek naar een doelpunt.

   

  Bekijk de hoogtepunten uit Roeselare - Union (1-1):

  Roeselare bestrijdt Union met eigen wapens

  Na 4 overwinningen op een rij groeide Union zo door naar een onverwachte leidersplaats. Union wilde die plek natuurlijk verdedigen, maar moest dat doen vanuit een andere rol dan de voorbije weken. Dat dit gebeurde in een uitwedstrijd bij KSV Roeselare, maakte me nieuwsgierig: wat kan Union als de druk bij hen ligt en hoe gaan spelers om met de druk van de leidersplaats?

   

  De West-Vlamingen hadden hun tactisch plan echter goed voor elkaar: ze slaagden erin goed te anticiperen op het Brusselse aanvalsduo en ontnamen hen zo veel mogelijk de ruimte. Ze bestreden Union met hun eigen wapens en slaagden erin met enkele snelle omschakelmomenten en stilliggende ballen de nodige doelkansen te versieren. Roeselare had bij de rust een voorsprong verdiend.

   

  Op het uur echter het rampscenario voor elke trainer en zijn tactisch plan : een onnodige handsbal van Camargo leverde hem een tweede geel en rood op, Roeselare moest verder met z’n tienen.  Het kreeg nauwelijks de tijd om zich te organiseren: uit een hoekschop volgde de onwaarschijnlijke 0-1.

  Pietro Perdichizzi

  Pietro Perdichizzi (r) kopt Union op voorsprong.

  Stilstaande fases weer beslissend

  Vanaf speeldag 1 kaartte ik het belang van de stilstaande fases aan en ook nu zouden die weer beslissend zijn in de afrekening. In de extra tijd een allerlaatste hoekschop voor Roeselare en Union trekt het volledige elftal in de eigen zestienmeter.


  Met een man minder spelen de West-Vlamingen de bal naar een zowaar volledig vrijstaande speler randje backlijn die rustig kon aannemen en klaarkijkend de bal richting tweede paal naar de kopbalsterke Schmisser versturen. Een fase waar intern ongetwijfeld over zal worden gesproken.

  Union nog niet klaar voor favorietenrol

  Luke Elsner hield na de wedstrijd geen blad voor de mond en zag ook dat Union eerder een punt pakte dan dat het er twee verloor. Het ondervond dat het moéten winnen een enorm verschil maakt in de tactische aanpak en de manier van spelen: zelf kansen moeten creëren op de helft van de tegenstander en dus zelf ruimte moeten weggeven in de rug, is een veel lastiger verhaal dan het initiatief bij de tegenstander te kunnen leggen.

   

  Daar lijkt Union op dit moment nog niet klaar voor. Ongetwijfeld trekken ze de nodige lessen voor hun volgende wedstrijd tegen Tubize, waar ze opnieuw de favorietenrol toebedeeld zullen krijgen.

   

  De reactie van Union-coach Luke Elsner: