• home
 • video
 • pas verschenen

  "Matchfixing? Soms zijn spelers gewoon slecht, zoals Faes tegen Gent"

  Na een week afwezigheid was Extra Time maandagavond terug met de eerste uitzending na de ontploffing van de bom in het Belgische voetbal. Er was dan ook veel aandacht voor het fraudeonderzoek. Wat vinden onze analisten van het schandaal?

  Mulder: "Die bom lag er al jaren, maar niemand keek ernaar"

  De momenten van de week werden geschrapt. Frank Raes opende de uitzending met de mededeling dat er een splinterbom ontploft was in het Belgische voetbal.

   

  "Jij zegt die bom is ontploft, maar die lag er al jaren. Tientallen jaren. En er was niemand die er echt naar omkeek", wond Jan Mulder zich op. "De pers, de clubbesturen, de makelaars, de spelers, de trainers, ...: iedereen wist van dat gefoefel."

   

  Gert Verheyen was te gast als trainer van KV Oostende. "Ze wisten toch niet dat er matchen geregeld werden? Dat geloof je toch nooit?", zei Verheyen. "Er wordt wel over gepraat, maar dan denk je toch altijd "het zal wel niet". Als we dat niet meer geloven, dan stopt het gewoon. Dan wil ik geen trainer meer zijn."

   

  "Er zijn wel slechte refs", pikte Filip Joos in. "Of refs die een slechte dag hadden." Marc Degryse: "En slechte spelers. Als je nu wedstrijden ziet en die zouden op het einde van het seizoen gespeeld worden, dan zou je ook fases kunnen aanhalen en denken dat ze verdacht zijn. Als we straks die match van Oostende analyseren en dit is de laatste van het seizoen, dan denk je toch ook dat Faes is omgekocht? Nu gaan we dat toch zo niet denken of zeggen." 

  Joos: "Hoe kijk je dan als makelaar je kleuterjuf in de ogen?"

  Wat is de macht van de makelaars? "Het is niet meer mogelijk om een speler te kopen zonder makelaar", vertelde Verheyen. "Sinds ik trainer ben, heb ik er zelf ook een."

   

  Degryse: "Het probleem is dat ze te veel betaald worden. Je kan een bedrag of percentage afspreken. 10 procent vind ik al goed. Maar als je hoort dat bepaalde makelaars 30, 40 of 50 procent krijgen, in het geval van Dimata bijvoorbeeld, dat is toch..."

   

  "Dat zegt iets over de normen in die wereld", vond Joos. "Dat Henrotay durft  in Le Soir te zeggen "ik moet mijn 5 miljoen hebben". Dat je dat een normaal bedrag vindt om te vertellen in een krant net in die week van het schandaal. Dan vraag ik mij af hoe hij 's ochtends de kleuterjuf van zijn kinderen in de ogen kijkt. Heeft die een raket naar de maan gestuurd? Ethisch heb je daar nooit recht op. Ethiek wordt hopelijk ooit belangrijk in het voetbal."

   

  "Als dat in het contract stond, dan heeft hij daar recht op", antwoordde Degryse. "Het is toch ook de club die de afspraak maakt. Zij denken dat er via die makelaar heel veel geld binnenkomt. En dat er dan links en rechts geld verdwijnt, daar moet je ook niet verrast over zijn."

  Mulder: "Journalisten worden een soort familielid. Dat is ongezond"

  Jan Mulder gaf ook de pers een veeg uit de pan. "Kranten hebben een vaste journalist bij een bepaalde club. Dan krijg je al een soort vervaging. Dat moet hij niet doen. Hij moet alleen naar de match en daar oordelen. Maar dat is helemaal geaccepteerd omdat ze nieuwtjes hebben."

   

  Raes: "Het is ook niet zo gek dat journalisten naar makelaars bellen omdat die veel informatie hebben?"

   

  "Maar nu zijn ze een soort familielid", zei Mulder. "Niet doen. Fout. Je moet daar ver van blijven. Dat systeem moet je veranderen. Het onheil is vlakbij."

   

  Verheyen: "Als je benaderd wordt, heb je toch nog altijd een keuze. Voor iedereen. Voor trainers, spelers, journalisten, ... Je hebt altijd de keuze met wie je praat en met wie niet."