za 20 oktober 2018 19:35
" "
Laurens Devos (l) en Florian Van Acker (r) zijn allebei nummer 1 van de wereld in hun klasse.

Laurens Devos (klasse 9) en Florian Van Acker (klasse 11) hebben zaterdag hun favorietenstatus helemaal waargemaakt op het wereldkampioenschap para-tafeltennis in Slovenië. Onze paralympische kampioenen veroverden allebei goud.

Voor beide tafeltennissers is hun verzameling nu compleet: ze hadden al een gouden medaille op het EK en de Spelen. De 18-jarige Devos, die hemiplegie heeft, verloor sinds Rio 2016 geen match meer.

Als nummer 1 van de wereld in zijn klasse speelde hij zijn eerste WK, dat om de 4 jaar plaatsheeft. In de kwartfinale klopte hij de Oekraïner Kats (ITTF-13) met 3-0, in de halve finale de Japanner Iwabuchi (3-1) en in de finale de Rus Nozdroenov (ITTF-2) met 3-0.

Devos: "Heel blij met de 3 titels die er zijn"

"Ik ben heel blij dat ik na mijn Europese en paralympische titel nu ook de wereldtitel heb. Ik wist dat het moeilijk zou zijn, omdat iedereen klaar was voor dit WK. In de finale ging het makkelijker dan gedacht. Nozdroenov miste veel. Nu is het tijd voor een klein feestje."

Bekijk het matchpunt van Laurens Devos

Van Acker maakt van brons nu goud

De 21-jarige Florian Van Acker, die een mentale handicap heeft, is ook nummer 1 van de wereld. Hij had al een bronzen medaille van het WK 2014 op zak. En maakte daar nu goud van. Tegen de Duitser Hartig (ITTF-21) werd het in de kwartfinale 3-0.

In de halve finale moest de Australiër Samuel Von Einem - zijn tegenstander in de finale in Rio - er met dezelfde score aan geloven. In de WK-finale stuurde hij de Hongaar Palos (ITTF-2) met 3-1 naar huis.

Van Acker: "Ik ben de gelukkigste man van de wereld"

Net als Devos was Van Acker de koning te rijk: "Ik ben de gelukkigste man van de wereld. De finale was niet mijn beste wedstrijd, iedereen heeft last van stress in de finale. Ik ook, want ik wou per se goud. Het is moeilijk om dan je beste niveau te halen." Vorig jaar was hij 3e op het EK. "Maar dan was ik mezelf niet. Ik had toen privéproblemen. Maar dat is allemaal opgelost."