• home
 • video
 • pas verschenen

  Geen marathonmatchen meer op Wimbledon: tiebreak bij 12-12

  Wimbledon heeft voor volgend seizoen een nieuwigheid ingevoerd. In een 5e set zullen de mannen bij een 12-12-stand nu een tiebreak spelen. Marathonmatchen zoals de legendarische partij tussen Isner en Mahut zouden zo verleden tijd moeten zijn.

  In 2010 stonden John Isner en Nicolas Mahut 11 uur en 5 minuten op het gras. De langste partij uit de geschiedenis van Wimbledon eindigde bij 70-68 in de 5e set. Ook dit jaar speelde Isner een marathonpartij. Dit keer moest hij na 6 uur en 35 minuten en bij 26-24 zijn hoofd buigen tegen Kevin Anderson.

   

  Na die match ijverden de spelers voor het invoeren voor een tiebreak en hun wens viel niet in dovemansoren. In overleg met de spelers werd beslist om bij een 12-12-stand in de beslissende set over te gaan naar een tiebreak. 

   

  Wimbledon is het tweede grandslamtoernooi dat de tiebreak in de vijfde set invoert. Ook op de US Open gebeurt dat al. Daar wordt ook in de laatste set al bij een 6-6-stand een tiebreak gespeeld. Op de Australian Open en Roland Garros mogen supporters wel nog hopen op marathonwedstrijden. Daar blijft de regel dat de laatste set met twee games verschil gewonnen moet worden.