• home
 • video
 • pas verschenen

  Trein of bus: Chelsea vs Man.United (aan u straks de keuze)

  Romelu Lukaku & Eden Hazard

  Collega-Rode Duivels Lukaku en Hazard kijken elkaar vanmiddag in de ogen.

  Vanmiddag herneemt de Premier League met de klassieker tussen Chelsea en Manchester United. Terwijl Chelsea sprankelend voetbal brengt, huppelt Manchester United met horten en nog meer stoten vooruit. Stef Wijnants zet de tegenstellingen op een rijtje.

  Winnen vs verliezen

  Chelsea deelt na 8 speeldagen samen met Manchester City en Liverpool de leiding met 20 punten. Die drie zijn nog de enige ongeslagen clubs in Engeland. Chelsea scoorde ook al 18 keer, nieuwe doelman Kepa moest nog maar 5 goals slikken.

   

  Manchester United zou op dit moment niet aan Play Off I mogen deelnemen als de Premier League deze nacompetitie zou organiseren.  Het staat immers pas achtste met 7 punten minder. United verloor al drie wedstrijden, slikte al 14 tegendoelpunten en kon zelf 13 keer raak treffen.

   

  Verlies voor de ploeg van José Mourinho betekent dat de achterstand half oktober al tien punten zou bedragen. En dat niet alleen op Chelsea, wellicht ook op de buren uit City en Liverpool. De strijd om de landstitel kunnen ze dan wellicht al opgeven.

  Chelsea is nog ongeslagen in de Premier League dit seizoen.

  Sarri-bal vs Mourinho-muur

  Het voetbal van Maurizio Sarri wordt met alle superlatieven overladen. Engelse kranten kunnen zich zelfs niet meer herinneren wanneer Chelsea zijn fans nog zo gelukkig en blij heeft kunnen maken.

   

  Copywriters van de tabloids hebben zijn aanvallende stijl dan ook "Sarri-bal" genoemd. Zijn visie wordt door sommigen op gelijke hoogte geplaatst met de aanpak van Klopp en Guardiola. Een goal meer maken dan de tegenstander is het simpele adagio van de Italiaan.

   

  Bij Mourinho kan je dat bezwaarlijk het uitgangspunt noemen. De artikels die in de loop der jaren verschenen zijn over "de parkeerbustactiek" zijn niet te tellen. Soms lijkt het erop dat zijn tegenstanders denken dat hij aanvallen haat.

   

  Maar die "verdedigende" muur heeft Mourinho geen windeieren gelegd. Terwijl zijn kast uitpuilt van nationale en internationale prijzen (waaronder drie Premier League titels met Chelsea), is de erelijst van Sarri maagdelijk wit. Sarri is met zijn 59 jaar zelfs vier jaar ouder dan de Portugese "Special One". Mourinho mag dan wel elk uur onder vuur liggen, zijn cijfers in vergelijking met zijn voorgangers bij ManU mogen er best zijn.

  Man Utd managers van Ferguson tot nu (alle competities)

   

  Jose Mourinho

  Sir Alex Ferguson

  David Moyes

  Louis van Gaal

  Matchen

  131

  1,500

  51

  103

  Winst

  79

  895

  27

  54

  Gelijk

  28

  338

  9

  25

  Verlies

  24

  267

  15

  24

  Goals +

  224

  2,769

  86

  158

  Goals -

  102

  1,365

  54

  98

  Win %

  60.31

  59.67

  52.94

  52.43

  Hoog vs laag en klein vs groot

  Die aanvallende stijl van Sarri heeft natuurlijk ook zijn pijnpunten. De centrale verdedigers jagen de ploeg ver naar voren en de backs zetten zo hoog mogelijk druk en zijn de eerste aanvallers. Sarri wil liefst de bal al op de helft van de tegenstander heroveren en dan via zijn snelle wapens Hazard, Willian, Jorginho en zelfs Kanté met vliegensvlugge passing gevaar creëren. Voetbal als een treinrit, Sarri is de bestuurder.

   

  Mourinho denkt en denkt en laat zijn ploeg als een roofdier op de eigen helft wachten tot de tegenstander in de fout gaat. Met mogelijk Rashford, Martial, Lukaku of Sanchez heeft ManU wel wat wapens om Chelsea te verslaan. Alleen is de vraag hoeveel van deze jongens Mourinho zal opstellen.

   

  Belangrijk zouden wel eens de stilliggende fases kunnen zijn en daar is ManU ongetwijfeld in het voordeel. Met grote en sterke jongens als Pogba, Lukaku, Fellaini (als hij fit is), Matic en Smalling kan één hoekschop over de aantrekkelijkheid van de match beslissen.

  Heel wat lengte onder de United-spelers.

  Hazard vs Lukaku

  Vorige week kon u al lezen dat de statistieken van Hazard nooit vertoond zijn. In tien matchen scoorde hij al 8 keer en leverde hij 3 assists. Volgens zijn coach Sarri is het niet ondenkbeeldig dat hij aan 40 goals komt.

   

  Hazard voetbalt dan ook als een vrije vogel. Weg is de tijd dat hij onder Conte zelfs als een halve 9 werd ingezet en lang vervlogen zijn de dagen dat Mourinho hem bekritiseerde omdat hij verdedigend zijn taken verwaarloosde.

   

  Onderstaande kaart toont ook dat hij niet langer van de linkerkant komt, maar overal op de helft van de tegenstander te vinden is

  Lukaku kan critici de mond snoeren

  Romelu Lukaku is nog op geen enkel moment in twijfel getrokken door Mourinho. De Belgische topspits heeft dan ook een aardig scoringsgemiddelde. Sinds zijn komst in de zomer van 2017 trof hij 31 keer in 62 matchen raak, 1 op 2 dus. Dit seizoen scoorde hij toch al weer vier keer in de Premier League, ondanks de zwakke resultaten van zijn club.

   

  En toch wordt er alweer getwijfeld. Ex-ManU-vedette Paul Scholes pakte van de week snoeihard uit richting de all-time topschutter van de Rode Duivels :  “Ik denk niet dat je kampioen kan worden met een spits zoals hij.”

   

  Lukaku kan deze namiddag vele critici de mond snoeren en zo Mourinho in het zadel houden. Eden Hazard van zijn kant kan met een nieuwe knalprestatie de Portugees opnieuw in het nauw brengen. En dat met een CL-match tegen Juventus in het vooruitzicht. Maar eerst dus Eden Hazard en dan pas Cristiano Ronaldo. "Vrienden" beslissen over zijn toekomst.

  Stef Wijnants