• home
 • video
 • pas verschenen

  Dennis van Wijk: "Bayat zei dat hij me kapot zou maken"

  Dennis van Wijk

  Dennis van Wijk vertelt over de beruchte spelersmakelaar Mogi Bayat.

  Dennis van Wijk heeft op de sportzender Play Sports getuigd over fysieke bedreigingen door makelaar Mogi Bayat, een van de spilfiguren in het voetbalschandaal. "Hij heeft me lijfelijk bedreigd", vertelt de coach, die KV Mechelen waarschuwde voor de man.

  "Hij zou me dwarsbomen"

  Het verhaal van Dennis van Wijk speelt zich af toen hij Bergen coachte. "In 2011 zag ik Mogi Bayat zijn entree maken bij de club", herinnert hij zich. "Ondanks goede resultaten, halve finales in de beker en de top 6 in november, heb ik de club toch moeten verlaten. Waarop ik naar Charleroi trok."

   

  "Na mijn ontslag bij Bergen heb ik Bayat gezegd dat ik ervoor zou zorgen dat de andere club zou promoveren, uit venijnigheid. En we zijn ook kampioen geworden."

   

  "Hij kon niet verkroppen dat ik zijn oom Abbas (de toenmalige voorzitter van Charleroi, red.) naar de hoogste klasse had geleid. Toen heeft Bayat me lijfelijk bedreigd. Hij zou me kapotmaken en si en la. Hij zou mijn carrière dwarsbomen."

   

  "Ik heb hem gezegd dat ik niet onder de indruk was, maar ik kan best begrijpen dat anderen die intimidaties niet de baas kunnen."

  "Niet ik, maar zijn trainer werd coach in Sochaux"

  "Bayat heeft me ook meer dan een keer gedwarsboomd", geeft Dennis van Wijk toe in het Play Sports-programma Kick Off.

   

  "Toen ik bijna rond was met de Franse club Sochaux, werd ik plots geblokkeerd. Niet ik, maar wel Albert Cartier, een trainer uit zijn stal, werd er coach. Makelaars zijn almachtig", weet de coach.

  "Viel van mijn stoel"

  Vorig seizoen degradeerde Dennis van Wijk met KV Mechelen na een vreemde slotspeeldag. KV Mechelen won van Waasland-Beveren (2-0), maar concurrent Eupen deed nog beter tegen Moeskroen (4-0). Die matchen worden nu onder de loep genomen door het parket. Bestuursleden van KV Mechelen zouden mee in het complot gezeten hebben.

   

  "Ik viel van mijn stoel toen ik dat hoorde", vertelt Van Wijk. "Ik voel me er niet goed bij. Ze deden dat achter mijn rug en nog eens niet goed."

   

  Met het bestuur had Van Wijk nauwelijks contact. "Neen, dat was een andere wereld. Olivier Somers (de hoofdaandeelhouder, red.) kwam wel eens vragen hoe de sfeer was, meer niet. En met Thierry Steemans (financieel directeur, red.) heb ik nooit contact gehad." 

   

  Ondertussen zitten Somers en Thierry Steemans in de cel. "Wat er boven ons gebeurde, wisten we niet. We hadden veel vertrouwen, want sportief liep het de laatste matchen ook goed. We hadden een punt gepakt tegen Anderlecht, tegen Gent en tegen Charleroi. En we hadden gewonnen van Eupen."

  Dennis van Wijk

  Dennis van Wijk: "Wat er boven ons gebeurde, wisten we niet."

  "Bayat was paard van Troje in Mechelen"

  Mogi Bayat had ook spelers bij KV Mechelen. "Eind januari kwam ik bij de club aan, net nadat ze enkele slechte transfers gedaan hadden via Bayat. Ik vroeg me af waarom ze hem hadden binnengehaald", zegt Dennis van Wijk op Play Sports.

   

  "In mijn ogen hadden ze het paard van Troje binnengehaald. Dat heb ik KV Mechelen ook gezegd. Ze hadden veel te veel geld uitgegeven voor spelers die nota bene niet fit waren."

   

  Zelf is Van Wijk naar eigen zeggen nooit benaderd geweest om matchen te beïnvloeden. "Absoluut niet", antwoordt de coach, "omdat ik 100 procent onafhankelijk ben. Ik heb met niemand banden."

   

  "Je moet wel sterk in je schoenen staan", vindt Van Wijk, "want je wordt ook lijfelijk bedreigd als je niet meegaat in het verhaal. Dat heb ik zelf meegemaakt."

  Je moet wel sterk in je schoenen staan, want je wordt ook lijfelijk bedreigd als je niet meegaat in het verhaal.

  Dennis van Wijk
  Mogi Bayat.

  "KV Mechelen had slechte transfers gedaan via Bayat."