• home
 • video
 • pas verschenen

  "Leko heeft geld gekregen via Veljkovic, maar is nooit witwassen"

  Walter Van Steenbrugge en Ivan Leko na de ondervraging door de speurders.

  Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Ivan Leko, heeft benadrukt dat zijn cliënt onmogelijk beschuldigd kan worden van witwassen. Hij geeft wel toe dat de trainer geld heeft ontvangen via makelaar Veljkovic na zijn ontslag bij Oud-Heverlee Leuven. "Dat is gebruikelijk in het voetbal. Het kan alleen over achterstallige belastingen gaan, nooit in over witwassen."

  Er raakt meer bekend over de beschuldigingen aan het adres van Ivan Leko. Hij zou geld ontvangen hebben van makelaar Dejan Veljkovic na zijn ontslag bij Oud-Heverlee Leuven. "Dat klopt. Of dat geld van een Cypriotische rekening kwam, moet nog onderzocht worden."

   

  "Wat wij weten is dat er bij het begin van zijn contract bij OHL een bepaald salaris was afgesproken. Hij heeft dat gedeeltelijk ontvangen, maar in december 2014 is hij ontslagen. En dus moest hij volgens zijn contract nog geld ontvangen. Dat heeft hij gekregen via een makelaar, via Veljkovic. Dat is blijkbaar een gebruikelijke activiteit in het voetbal. Daar gelden aparte regels."

   

  "Het was geld waar Leko recht op had en dat moet fiscaal nagekeken worden. In het hoofd van mijn cliënt ging het duidelijk om nettobedragen. Dat was zo afgesproken. We hebben contact met de belastingsdienst om te kijken of daar nog iets moet bijbetaald worden. Het zou dus over achterstallige belastingen kunnen gaan. Ik heb de belastingsaangiften gezien. De persoon die dat voor Leko deed, heeft dat op een intentioneel juiste manier gedaan. Als er iets geregulariseerd moet worden, zullen we dat doen."

   

  "Maar dit kan nooit over witwassen gaan, nooit. Het staat mijlenver af van het strafrechtelijk misdrijf witwassen. Dat betekent dat je gelden van illegale origine in het legaal circuit brengt. Dat is hier niet aan de orde. Het gaat om een bankverrichting, bij witwassen wil je geld verdoezelen. Als je het mij vraagt, kan hier nooit iets strafrechterlijk uit voortkomen."