Heeft Tafi (52) nog iets te zoeken in Parijs-Roubaix? "Het is een dwaasheid!"

  Andrea Tafi kust zijn kassei na zijn zege in Parijs-Roubaix van 1999.

  Andrea Tafi wil volgend seizoen Parijs-Roubaix rijden bij de grote jongens. In 2019 is het 20 jaar geleden dat de nu 52-jarige Italiaan de Helleklassieker won. Zou Tafi op zijn leeftijd voorin kunnen meedraaien in het huidige peloton? Wij vroegen het aan topsportcoach Paul Van Den Bosch.

  "Heb begrepen dat Tafi nog heel goed in vorm is"

  Tafi won Parijs-Roubaix in 1999 en reed de wielerklassieker voor het laatst in 2005. Volgend jaar hoopt de Italiaan opnieuw aan de start te staan. Kan Tafi iets doen tussen Parijs en Roubaix? "Het is uiteraard nog mogelijk om bepaalde prestaties te leveren. Ook op zijn leeftijd", zegt Paul Van Den Bosch.

   

  "Vooral prestaties waarbij het uithoudingsvermogen een grote rol speelt. Dat houdt het langste stand. Explosiviteit en maximale kracht nemen heel snel af, uithouding kan vrij lang intact blijven. Zeker als Tafi na zijn actieve carrière in vorm gebleven is door al dan niet veel te fietsen."

   

  "Ik heb begrepen dat Tafi nog altijd echt in vorm is. Dan bestaan er mogelijkheden voor een getalenteerd renner als hij om te starten in Parijs-Roubaix."

   

  "Misschien moet hij ook wel kunnen eindigen, maar dan wel in de achtergrond. Het is onmogelijk dat Tafi nog enige rol van betekenis gaat spelen tegen toppers als Sagan. In de verre achtergrond Roubaix halen, moet mogelijk zijn. Met een heel goede voorbereiding uiteraard."

  Het is onmogelijk dat Tafi nog enige rol van betekenis gaat spelen tegen toppers als Sagan.

  Paul Van Den Bosch

  Andrea Tafi met Jo Planckaert in zijn wiel.

  "De impact van de jaren is groot"

  "Natuurlijk kun je je de vraag stellen of dit verstandig is", zegt Van Den Bosch. "Het is een extreme uitdaging en iemand van 52 hoeft zich niet meer te gaan meten met iemand van 28. Bovendien kan het ook nog eens schadelijk zijn voor zijn gezondheid."

   

  "Iemand van 52 is niet meer geschikt om zo zwaar te trainen en dergelijke inspanningen te doen. Het is bekend dat sporten en bewegen gezond is voor mensen. Maar van het ogenblik dat bepaalde limieten worden overschreden, is het niet meer gezond."

   

  Zijn er voorbeelden voor Tafi? "Er zijn uiteraard renners die tot hun 40e goed kunnen presteren. Maar er is nog altijd een groot verschil met iemand van 52. De impact van de jaren is groot en per jaar is er een verlies van capaciteit."

   

  "Het is irreëel om te denken dat iemand op die leeftijd nog kan presteren in Parijs-Roubaix. Dat Tafi die wedstrijd in het verleden heeft gewonnen, maakt niet uit."

  Er zijn uiteraard renners die tot op hun 40e goed kunnen presteren. Maar er is nog altijd een groot verschil met iemand van 52.

  Paul Van Den Bosch

  Andrea Tafi met Wilfried Peeters (links) en Tom Steels (rechts) op het podium in Roubaix.

  "Voorin zal hij weggeblazen worden"

  Tafi is een ervaren kasseispecialist. Speelt dat in zijn voordeel? "Ongetwijfeld zal hij zijn ervaring uit het verleden kunnen gebruiken", denkt Van Den Bosch. "Maar vergeet niet dat 3/4e van het huidige peloton ook heel veel ervaring op de kasseien heeft."

   

  "Uiteindelijk zal hij daar geen winst mee maken ten opzichte van de betere renners. Het blijft een dwaasheid, maar hij heeft uiteraard het recht om mee te willen doen."

   

  "Tafi zal volgens mij wel slim genoeg zijn om te beseffen dat hij niet mee zal draaien in de top, maar wel in de achtergrond. Daar is het tempo gelijkmatiger. Hij moet dus kunnen finishen."

   

  "Het zou straf zijn, maar als hij goed is blijven trainen en zich echt heel goed voorbereidt, dan denk ik dat het mogelijk is om een prestatie uit de benen te schudden waarvan men zegt dat het veel betekent voor iemand van 52 jaar. Maar helemaal voorin zal hij toch weggeblazen worden."

  Tafi zal volgens mij wel slim genoeg zijn om te beseffen dat hij niet mee zal draaien in de top, maar wel in de achtergrond.

  Paul Van Den Bosch

  "In een peloton rijden is een heel specifieke vaardigheid"

  "Kan Tafi nog in een peloton rijden?", merkt Van Den Bosch op. "Dat is een bijkomende factor. Het is een heel specifieke vaardigheid die van jongs af geoefend moet worden en moet onderhouden worden."

   

  "Als je na 15 jaar opnieuw in een peloton moet rijden is dat een bijkomende moeilijkheid. Ik weet ook niet hoe andere jongens gaan reageren op Tafi. Mocht hij gevaarlijke manoeuvres doen of weinig vaardigheid aan de dag leggen, zouden ze er wel eens snel voor kunnen zorgen dat hij achteraan het peloton zit."

   

  "Kortom: er zijn zoveel factoren die er eigenlijk voor pleiten om het niet te doen..."

  Paul Van Den Bosch.

  Tafi bij zijn zege in Roubaix in 1999: