• home
 • video
 • pas verschenen

  Goffin valt voor eerst sinds 2015 uit top 20: "We zijn geen robots"

  De grote afwezige op de European Open in Antwerpen is David Goffin. De beste Belg moest met een blessure vroegtijdig een punt achter zijn seizoen zetten. Gisteren konden de fans hem toch even bewonderen want hij kwam in Antwerpen handtekeningen uitdelen. En hij maakte een balans op van zijn wisselvallige seizoen.

  "Na oogblessure even vrees voor vervolg van carrière"

  David Goffin heeft een middelmatig seizoen achter de rug. Hij won geen titels, speelde geen finales en ook op de grandslamtoernooien raakte hij nooit verder dan de vierde ronde. "Het was een wisselvallig jaar. Ik heb vaak moeten vechten tegen mezelf om weer het juiste ritme te vinden. Ik kon bijna nergens voluit gaan."

   

  "Eerst was er die oogblessure, dan begon de pijn in mijn arm. Ik kon nooit bevrijd spelen, me 110 procent smijten. Ik zat nooit alleen met tennis in mijn hoofd. Ook mentaal was dat niet makkelijk."

   

  Vooral zijn oogblessure, die hij opliep toen hij een bal in zijn oog kreeg in februari, baarde hem zorgen. "In het begin had ik wel even schrik voor het vervolg van mijn carrière. Meteen na die slag is het een paar uur helemaal zwart en ook daarna is je zicht nog een hele tijd niet optimaal. Ga ik weer 100 procent kunnen zien? Zal ik lenzen nodig hebben? Dat was niet makkelijk. Ik voelde me al snel fysiek weer goed, maar het was moeilijk spelen in de zon en de schaduw en had een invloef op mijn snelheid op het terrein."

   

  Daarna strooide een elleboogblessure roet in het eten. "Het is jammer, maar mijn lichaam heeft heel duidelijk stop gezegd."

  "In 2019 wil ik vooral een evenwichtig programma en geen blessures"

  Maar Goffin beseft dat zijn blessure ook wel voordelen heeft. "Ik heb nu tijd om het volgende seizoen voor te bereiden. En om eens uit te rusten. Ik heb na mijn vakantie nog 8 weken. Dat is een mooie kans. De voorbije 3 jaar kon ik me amper voorbereiden door de Masters of de finale van de Daviscup."

   

  "Er zijn ook wel positieve dingen om te onthouden van 2018. Ik heb heel veel geleerd en ik heb veel ervaring opgedaan om nog sterker te worden." Na zijn eindeseizoen in 2017 lagen de verwachtingen heel hoog. "Het is niet altijd makkelijk om aan die verwachtingen te voldoen. Zeker niet als je niet veel tijd hebt om je voor te bereiden. Maar ik probeer niet veel aan anderen te denken. Ik stel doelen voor mezelf."

   

  Af en toe werd er geopperd dat Goffin misschien een psycholoog nodig had. "Ik heb ook veel gehoord. Het is niet aan anderen om te beslissen wat ik nodig heb. Ik werk al sinds mijn 14e met een mental coach. Ik probeer zo goed mogelijk met de druk en met mijn emoties om te gaan en ik heb ook al bewezen dat ik dat kan. Er staat veel druk op een top 10-speler. Je mag nooit fouten maken, maar we zijn geen machines. Tennissers zijn geen robots. Iedereen is wel eens moe."

   

  Door zijn blessure zal Goffin wel uit de top 20 verdwijnen. Hij stond daar al sinds 2015. "Ik maak me daar geen zorgen over. Ik weet dat ik op elk toernooi ver kan raken en dat ik iedereen kan kloppen. Ik focus op mezelf en mijn tennis en dan zal het klassement wel volgen. Dat verandert niet veel. In 2019 is mijn grote doel vooral blessurevrij blijven. Ik wil een goed en evenwichtig programma opstellen zodat ik van begin tot einde kan blijven tennisen."