• home
 • video
 • pas verschenen

  Jefferson Perez, de Ecuadoraanse held die 450 km naar huis wandelt

  0 / 0

  Gisteren was het weer de jaarlijkse YOUCA-dag. YOUCA is een organisatie voor en door jongeren, waarbij studenten van het middelbaar 1 dag werken voor het goeie doel. Het ingezamelde geld gaat dit jaar naar Ecuador. Emile en Dani namen voor Sporza de sport in het Zuid-Amerikaanse land onder de loep.

  Sport in Ecuador

  Voetbal is de meest bekende sport, gevolgd door baseball, volleybal, basketbal en tennis. In 2002 was Ecuador er voor het eerst bij op een eindronde van de Wereldbeker voetbal. Net als in 2014 ging het er in de 1e ronde uit. In 2006 haalde het de 1/8e finales tegen Engeland.

   

  Bij het basketbal nam Ecuador deel aan de allereerste WK-editie in 1950, waar het 8e (op 10) eindigde. Er is veel belangstelling voor tennis in de midden- en hogere klasse in de Ecuadoraanse samenleving. Enkele profspelers kregen internationale bekendheid, waaronder Nicolas Lapentti, Francisco Segura en André Gomez.


  Deze bekende sporten brachten geen groot succes in de geschiedenis voor Ecuador. Maar wat wel een  succes opleverde, was het snelwandelen.

  Kijk naar de historische gouden medaille van Perez in Atlanta 1996:

  Ecuador heeft 2 olympische medailles, allebei op naam van Perez

  In 1996 won Jefferson Perez op de Olympische Spelen van Atlanta goud op de 20 km snelwandelen met een voorsprong van 9 seconden. Dit was de eerste olympische medaille ooit voor een atleet uit Ecuador.

   

  Perez had zich 8 maanden volledig gericht op de Olympische spelen. Meteen na zijn overwinning kondigde Perez een bedevaart aan, namelijk een voettocht van 459 kilometer: de 22-jarige atleet deed er 18 dagen over om van hoofdstad Quito naar zijn geboorteplaats Cuenca te stappen.

   

  Dit was niet de enige medaille die Perez behaalde op de Spelen voor zijn land. In Peking 2008 nam hij afscheid van zijn sport met zilver op de 20 km. Dit zijn de enige 2 medailles die Ecuador ooit op de Olympische Spelen heeft verzameld. In 2000 en 2004 was hij telkens 4e.

   

  Maar Perez was niet alleen op de Spelen top: hij was ook meermaals wereld- en Zuid-Amerikaans kampioen. Perez was ook de houder van de beste wereldtijd bij de 20 km snelwandelen tussen 2003 en 2007 met 1u17'21".

  Perez wandelt vol krampen naar 3e WK-goud op een rij in 2007

  Perez stopt ermee in 2008

  In 2008 kondigde Perez daags voor de finale van de IAAF Race Walking Challenge zijn afscheid aan van de snelwandelsport. “Mijn hart zegt mij door te gaan, maar mijn lichaam kan weer 4 jaar hard werken niet aan." Perez sloot zijn carrière in Murcia, in Spanje, af met een derde plaats en legde zich vanaf toen toe op de opleiding van kinderen.

  Wat is YOUCA Action Day?

  YOUCA, Youth for Change and Action, is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Op de YOUCA Action Day, vroeger Zuiddag, gaan meer dan 15.000 jongeren aan de slag in bedrijven. Wat ze zouden verdienen, gaat naar een goed doel. Dit jaar steunen ze een jongerenproject van Plan International in Ecuador en 2 Belgische projecten, Wel Jong Niet Hetero en Centrum Ethiek in de Sport. Dani en Emile draaiden gisteren een dag mee op de Sporza-redactie.