• home
 • video
 • pas verschenen

  Jonge Duivels dromen van de Spelen: "Musonda en Bakkali komen niet terug"

  De Belgische U21 heeft zich voor het eerst sinds 2007 geplaatst voor het EK. "Het was een leuk feestje", lacht Landry Dimata bij hun aankomst op de luchthaven. Op dat EK willen de jonge Duivels zich plaatsen voor de Olympische Spelen. "Dat is toch de droom van elke sporter", weet Siebe Schrijvers.

  Walem: "Musonda en Bakkali komen er normaal niet meer bij"

  De vorige EK-kwalificatiecampagne liep mis voor de Belgen, "maar dit voelt niet als een revanche", vertelt bondscoach Johan Walem. "We hadden een droom en hebben ons doel bereikt. Dat is mooi, want we hebben allemaal heel hard gewerkt."

   

  De top 4 van het EK in Italië plaatst zich voor de Olympische Spelen. "We hebben er alles voor gedaan om op het EK te raken. Als we een kans krijgen om naar de Spelen te gaan, zullen we die niet laten liggen. Maar veel zal afhangen van onze tegenstanders en onze loting. Het EK wordt nog een hoger niveau."

   

  Johan Walem deed tijdens de kwalificaties geen beroep meer op bijvoorbeeld Charly Musonda of Zakaria Bakkali. "We gaan met deze groep naar Italië, dat is duidelijk. Die andere jongens hebben hun kans gehad in het verleden. Ik heb geen probleem met die spelers, maar ze komen er normaal niet meer bij. Deze jongens hebben het goed gedaan. Ze moeten nu presteren bij hun clubs en dan maak ik mijn selectie. Het wordt voor hen een unieke kans om zich te laten zien op het hoogste niveau."

  Dimata: "Het grote verschil met Anderlecht is dat ik de spelers hier ken"

  Landry Dimata was van levensbelang met twee goals in de beslissende partij tegen Zweden. "Het was een leuk en lang feestje. Het was een mooie campagne en we hebben alles gedaan voor deze kwalificatie. We hebben toch een beetje geschiedenis geschreven. Nu moeten we proberen ook op het EK iets te doen. Ons doel? We gaan niet naar daar als meelopers. We willen daar ook winnen."

   

  "Als ik naar de nationale ploeg kom, is het altijd leuk. Ik voel me hier goed. De andere spelers zijn mijn vrienden. Ik ken ze al van kindsbeen af. Dat geeft een goed gevoel en ook zekerheid op het veld. Dat is het grote verschil met Anderlecht. Hier ken ik iedereen, daar zijn er veel nieuwe spelers. Maar deze ervaring en deze doelpunten zullen me wel helpen bij de club."

  Schrijvers: "We gaan naar het EK voor een mooi resultaat"

  "Die laatste match in en tegen concurrent Zweden winnen met 0-3 was een fantastisch gevoel", lacht Schrijvers. "We hebben daar de puntjes op de i gezet." Schrijvers was er ook bij tijdens de vorige campagne. "Wat het verschil is, is moeilijk te zeggen. Toen hadden we een beetje pech, nu hebben we moeilijke en belangrijke matchen naar ons toe getrokken. We waren efficiënt."

   

  "De groep is heel volwassen. Ik zal geen slecht woord zeggen over de vorige groep, maar nu zijn we toch echt een groep vrienden. Iedereen is altijd welkom. De sfeer en de mentaliteit zitten goed. Dat is ook een van onze sterke punten."

   

  Wat is het doel op het EK? "We mogen ambitie hebben. Veel hangt natuurlijk af van de poules. We zijn blij dat we er geraakt zijn, maar nu is niet alles bonus. We gaan naar daar voor een resultaat. De Olympische Spelen waren al een doel in het begin van deze campagne. We hebben nu de eerste stap gezet. Daar gaan we ons uiterste best doen. De Spelen zijn de droom van elke sporter, ook van een voetballer. Het is zo'n groot evenement. Dat meemaken zou echt super zijn."