• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondscoach stapt op, omdat spelers nederlaag gaan vieren

  Jan Kozak.

  Jan Kozak was 5 jaar in dienst bij Slovakije.

  Jan Kozak heeft tekst en uitleg gegeven waarom hij zondag plots opstapte als bondscoach van Slovakije. Dat zeven spelers na een nederlaag de bloemetjes gingen buitenzetten was de spreekwoordelijke druppel voor de 64-jarige Kozak.

  Slovakije verloor zaterdag in divisie B van de Nations League met 1-2 van Tsjechië. Bondscoach Kozak nam daarna ontslag en nu is duidelijk geworden waarom. Zeven spelers gingen na de nederlaag een stapje in de wereld zette en daar kon hij niet mee leven.

   

  "Het voelde alsof iemand me een klap in het gezicht gaf", verklaarde 64-jarige Kozak in de lokale pers. "Ik ben ongelooflijk teleurgesteld. Ik had kunnen doen dat ik het niet te weten was gekomen of ik kon hen allemaal uit de selectie zetten. Maar was dat echt een mogelijkheid? Dit doet heel veel pijn."

   

  Bij de betrokken spelers zouden onder meer doelman Martin Dubravka, verdedigers Milan Skriniar en Norbert Gyomber, en middenvelder Stanislav Lobotka horen.

   

  Kozak was vijf jaar in dienst bij Slovakije. Onder zijn leiding plaatste de Slovaken zich in 2016 voor het eerst voor een EK sinds de afsplitsing in 1993. Op de eindronde in Frankrijk bereikte Slovakije de achtste finales, waarin Duitsland met 3-0 te sterk bleek.

  Slovakije moet uitkijken dat het niet degradeert naar divisie C

   In divisie B van de Nations League loopt het momenteel stroef voor Slovakije, dat naast de nederlaag tegen Tsjechië ook in Oekraïne (1-0) verloor. Assistent Stefan Tarkovic, die de taken van Kozak voorlopig overneemt, moet in de laatste twee wedstrijden in november, thuis tegen Oekraïne en in Tsjechië, de degradatie naar de C-divisie zien te voorkomen.