• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Beamon in 1968: "Het duurde half uur voor ze 8,90m gemeten hadden"

  " "

  Bob Beamon verrast zichzelf, de jury en de wereld met een sprong van 8,90 meter in Mexico 1968.

  Vandaag is het dag op dag 50 jaar geleden dat de Amerikaan Bob Beamon de wereld met verstomming sloeg: de 22-jarige verspringer sprong op de Olympische Spelen van Mexico 1968 veel verder dan ooit iemand gesprongen had.

  Olympische Helden: de sprong van Beamon

  Beamon zweefde - letterlijk - bij zijn eerste poging 8,90 meter ver. Liefst 55 centimeter verder dan het record van 8,35 meter van de Rus Igor Ter-Ovanesjan. Alle omstandigheden zaten mee: Beamon was in vorm, de ijle lucht en een maximaal toegestane rugwind van 2 m/s deden de rest.

   

  Beamon sprong verder dan de meetinstallatie aankon. De jury moest met de hand en het meetlint gaan meten. De student besefte niet goed wat er aan het gebeuren was. "Ik begreep hun metriek stelsel niet. Het duurde een half uur voor ze precies wisten hoe ver ik gesprongen had. Toen ik dat te horen kreeg, ging ik volledig uit de bol."

   

  Beamon werd door de emoties kort getroffen door kataplexie, een acute verslapping van de spieren, en stortte neer.  Alle superlatieven werden bovengehaald: "De sprong in het volgende millennium" en "een vogelvlucht" konden niet op tegen een nieuw adjectief: "Beamonesque" voor een spectaculair feit.

  Bob Beamon

  Bob Beamon in actie.

  Alleen Mike Powel sprong in 1991 5 centimeter verder

  Beamons 8,90 meter bleef 23 jaar staan: enkel zijn landgenoot Mike Powell kon in de geschiedenis (een beetje) verder springen: 8,95 meter op het WK in 1991 in Tokio. Carl Lewis sprong op het WK in 1991 ook verder: 8,91 meter. Maar dat was met te veel rugwind.