• home
 • video
 • pas verschenen

  "In wielrennen krijgen makelaars percentage van het rennersloon, zo hoort het"

  Marc Coucke aan de tafel van Lieven Van Gils.

  Marc Coucke aan de tafel van Lieven Van Gils.

  In Van Gils en Gasten op Eén heeft Marc Coucke meer uitleg gegeven over de maatregelen die de profclubs willen nemen om de macht van makelaars in te perken. 

  Een concreet kader voor makelaars

  Op een persconferentie van de Pro League zei Marc Coucke woensdag dat de profclubs een interne code willen opstellen voor makelaars. Waar denkt hij dan concreet aan?

   

  "Spelers hebben natuurlijk het recht om begeleid te worden, maar ik denk dat we een kader kunnen opstellen over wat makelaars mogen en vooral wat de maximale vergoedingen daarvoor zijn", zei Coucke.

   

  "We kunnen bijvoorbeeld zeggen:

  • Dat makelaars geen trainers meer kunnen vertegenwoordigen. 
  • Dat ze per club maximum x-aantal spelers kunnen vertegenwoordigen.
  • Dat ze maximum x-procent kunnen opstrijken bij transacties. "

  "In het wielrennen krijgen makelaars een percentage van het loon"

  Marc Coucke investeerde in het verleden ook in de wielersport en daar zag hij hoe het beter kan. "In het wielrennen zijn ook makelaars en die doen het zoals het hoort, vind ik."

   

  "Ze begeleiden renners in hun carrière en denken daarbij  bijvoorbeeld ook aan wat renners moeten sparen, want na een bepaald aantal jaar is een carrière voorbij. Daar heb ik nooit foute dingen meegemaakt."

   

  "Ze kregen een percentage van het loon van de renner.  Dat werd zelfs betaald door de renner. Zo hoort het eigenlijk, zodat makelaars echt het belang van de speler behartigen."

  "Hoop dit jaar nog maatregelen te nemen"

  De Pro League heeft een expertencommissie in het leven geroepen en verwacht daarvan concrete voorstellen rond de rol van makelaars. Voor Marc Coucke mag het snel gaan.

   

  "Ik ben trots dat op de vergadering van de ProLeague alle clubs unaniem
  gestemd  hebben dat ze de commissie steunen en de maatregelen die uiteindelijk genomen worden, zullen uitvoeren."

   

  "Je mag er mij niet op pakken, want de commissie heeft zijn tijd nodig, maar ik hoop dat we eind dit jaar nog een aantal maatregelen kunnen nemen. Als er dan eens een buitenlander door die maatregelen niet naar Belgie komt in januari, omdat zijn makelaar daar te weinig aan kan verdienen, dan is het maar zo. Het geld dat we zo uitsparen moeten we dan maar in jeugdwerking steken."