• home
 • video
 • pas verschenen

  Mannentennis in België: "Achter Goffin is het de grote leegte maar..."

  David Goffin is de enige Belgische tennisser in de top 100.

  Na de 1e ronde is het ATP-toernooi in Antwerpen al zijn Belgen al kwijt. Gaapt er achter vaandeldrager David Goffin een grote leegte in het Belgische mannentennis? Er staat geen enkele andere Belg in de top 100. "Het is ook een financiële zaak. Spelers moeten compromissen maken in hun entourage."

  Norman: "Niet vergeten dat we voor Goffin nog nooit een top 10-speler hadden gehad"

  De afwezigheid van David Goffin was vooral slecht nieuws voor organisator Dick Norman, al wil hij de impact op het toernooi toch niet overdrijven. "We hebben ook zonder Goffin een heel sterke tabel. Tsonga en Gasquet zijn 2 ex-winnaars en dan zijn er ook nog Edmund, Schwartzmann, Simon en Monfils."

   

  "Nu de mensen het schema zien, kopen ze opnieuw kaarten. We hebben al sterke matchen in het begin van het toernooi en naar de halve finales en de finale komen er zeker mensen. We hebben wel een beetje pech met Goffin. Nu is hij er niet en de voorbije 2 jaar haalde hij de finale niet. We hopen dat het in 2019 een goed jaar wordt voor Goffin in Antwerpen."

   

  Hoe kijkt Norman naar de staat van het mannentennis in ons land? "David Goffin compenseert veel. We mogen niet vergeten dat we voor hem nog nooit een speler in de top 10 hadden. 20 jaar geleden was het Belgische niveau eerder rond de top 60, met Malisse en Rochus schoven we dan op naar top 30 of 40. Het is ook wel zo dat Steve Darcis nu geblesseerd is. En hopelijk breken er binnenkort een paar jongeren door."

   

  "Of ik niet beter voor een vrouwentoernooi zou gaan? Vraag het eens aan Kim Clijsters. Zij heeft dat ook geprobeerd. Een toernooi is een grote onderneming. Het is hier nog steeds aan het groeien."

  Van Herck: "Niet alleen op ranking focussen"

  Daviscupkapitein Johan Van Herck liet ook zijn licht schijnen over het mannentennis in België. "Goffin is ontegensprekelijk de vaandeldrager. Steve Darcis stond op dit moment vorig jaar ook rond de 40e of 50e plaats, maar door blessure is hij een jaar out. Dat is pech."

   

  "Qua ranking is het achter Goffin wel de grote leegte, maar daar moeten we niet altijd op focussen. Het is een waardemeter, maar er is toch wel talent. Kimmer Coppejans heeft bijvoorbeeld een Challenger gewonnen en staat weer rond plaats 200. Ruben Bemelmans staat net buiten de top 100, maar had hier een plaats in de halve finales te verdedigen."

   

  "Dan zijn er ook heel wat spelers die niet hun beste jaar achter de rug hebben: Yannick Mertens, Joris De Loore, Arthur De Greef, ... Die zullen hopelijk een goeie analyse aan het maken zijn over wat er volgend jaar beter kan."

   

  "Bij de nog jongere generatie heeft Zizou Bergs wel de juiste stappen gezet. Het is zijn eerste jaar na de junioren."

  "Ik denk dat we in groep met de mannen veel meer kunnen bereiken"

  "Waarom de andere spelers die stap naar de top 100 niet kunnen zetten, is moeilijk te beantwoorden. De concurrentie in het tennis is moordend. De entourage is ook heel belangrijk. En je moet alleen met tennis bezig kunnen zijn."


  "Daarom is het ook een financiële zaak. Die spelers zijn te oud om nog hulp van de federatie te krijgen en staan er alleen voor. Dan moet je compromissen maken die je eigenlijk niet mag maken. Je moet snoeien in je begeleiding: fysiek, mentaal, medisch, ...."


  "De vraag moet ook gesteld worden of we niet meer samen kunnen doen met de federatie, de trainers, de spelers, ... We hebben niet dezelfde middelen als Frankrijk of Engeland en dus moeten we er verantwoord mee omspringen. We hebben de week voor Wimbledon geprobeerd om de spelers samen te krijgen en in december zullen we dat nog doen. We moeten het samen doen. Als groep kunnen we veel meer bereiken."