• home
 • video
 • pas verschenen

  Ook de voetbalbond verhuist naar Tubeke

  KBVB

  Het huidige bondsgebouw wordt ook wel eens "Het Glazen Huis" genoemd.

  Over twee jaar wil de Belgische voetbalbond KBVB zijn hoofdzetel verhuizen van de Heizel naar Tubeke. Daar trainen de nationale ploegen. Het nieuwe gebouw maakt deel uit van een plan om de werking van de KBVB te vernieuwen.

  Het journaal: nieuwe CEO heeft grootste plannen

  Tubeke centrum Belgische sportwereld

  De voetbalbond werkt op dit moment vanuit twee locaties: de administratie zetelt in het bondsgebouw in Brussel, het nationale oefencentrum in Tubeke vormt de uitvalsbasis van de Belgische selecties.

   

  De KBVB zal in de toekomst alles centraliseren in Tubeke. "We zullen Brussel verlaten en een nieuw bondsgebouw neerpoten in Tubeke", legt CEO Peter Bossaert uit. "We zullen het complex ook uitbreiden met 4 nieuwe velden. Zo willen we zorgen voor nog betere faciliteiten voor onze spelers, bijvoorbeeld met oog op het EK 2020. Ons gebouw in Brussel zal verkocht worden."

   

  Bossaert heeft voorlopig geen strakke termijn voor ogen. "We willen onze plannen zo snel mogelijk uitvoeren. Vergunningen en soortgelijke zaken moeten aangevraagd worden, maar laten we zeggen dat we op ongeveer twee jaar mikken."

   

  "Tubeke moet het centrum van de Belgische sportwereld worden, met ook nog de wielerbond die plannen heeft om op dezelfde site te werken", geeft Bossaert mee.

  "Voorname rol voor Roberto Martinez"

  Peter Bossaert staat sinds 1 september aan de leiding van de Belgische voetbalbond. Vanmiddag ontvouwde hij zijn elfpuntenplan om het roer binnen de KBVB volledig om te gooien.

   

  "De focus ligt niet altijd op het sportieve", vindt Bossaert. "Dat moet veranderen. Daarom hebben we een actieplan uitgewerkt, dat vanaf nu in werking treedt. Dat moet zorgen voor een krachtige, transparante en toekomstgerichte voetbalbond." 

   

  "Een eerste belangrijke pijler is dat de nadruk in de eerste plaats op het voetbal moet liggen en dat op alle niveaus", legt de CEO uit. "De rol van bondscoach Roberto Martinez en zijn staf is hierin heel voornaam. Zij zullen hun kennis delen met de Pro League en onze taalvleugels, en zich ook inzetten voor de ontwikkeling van jeugdspelers."

   

  De KBVB zet voorts zwaar in op transparant bestuur en de professionalisering van de scheidsrechters. "We willen dat de bond een open instantie wordt, met heldere en duidelijk regels. Ons hele bestuursorgaan moet dus transparanter. We zullen ook investeren in een onberispelijke arbitrage. In de toekomst zullen we bijvoorbeeld in Tubeke een studio voor videorefs uitbouwen, van waaruit ze kunnen werken. Onze ambitie is dat we weer Belgische refs krijgen op het hoogste Europese niveau."

   

  Voorts wil de KBVB de licentievoorwaarden uitbreiden, zodat clubs die niet elk jaar in twijfel kunnen trekken. Ook de juridische handhaving moet strikter, en Bossaert wil een radicaal nieuwe bedrijfscultuur installeren met de focus op topsport. Tot slot zal er nog meer aandacht komen voor vrouwenvoetbal en wil de KBVB verder digitaliseren.

  Peter Bossaert

  CEO Peter Bossaert doet zijn plannen uit de doeken.

  Het 11-puntenplan

  1. Football first onder leiding van bondscoach en technisch directeur Roberto Martinez
  2. Vereenvoudigen en harmoniseren van de reglementen in samenwerking met de KU Leuven
  3. Uitbreiding van de licentievoorwaarden voor profclubs en invoering van een licentiesysteem voor amateurclubs
  4. Professionaliseren van de disciplinaire instanties
  5. Investeren in onberispelijke arbitrage in samenwerking met buitenlandse referee consultants
  6. Ethiek en good governance in het DNA van de KBVB integreren
  7. Volledige transparantie en extern toezicht
  8. Gaan voor een 100% digitale organisatie
  9. Bouw van een nieuw ultramodern bondsgebouw op het National Football Centre in Halle/Tubeke
  10. Vrouwenvoetbal als strategische prioriteit
  11. Positieve kracht van het voetbal en sociale rol van de KBVB in onze samenleving maximaliseren

  Bossaert: "Gaan geen heilige huisjes sparen"